Tech

Negyvenmillió forintért vették meg a világ első SMS-ét

Getty Images
Getty Images

Digitális műtárgyként 107 ezer euróért (40 millió forint) kelt el a világ első rövid szöveges üzenete (SMS) egy keddi franciaországi árverésen – írja az MTI.

Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a Vodafone hálózatán keresztül, és a cég alkalmazottja, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt: „Merry Christmas” azaz „Boldog karácsonyt!”.

Az üzenetet nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT), karitatív célból bocsátották áruba árverésre a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben rendezett online árverésen. Az ős-SMS a reméltnél valamivel kevesebbért talált gazdára, mivel az Aguttes aukciósház 100 és 200 ezer euró közti leütéssel számolt. Az egyelőre meg nem nevezett vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára.

Mivel Franciaországban törvényesen nem lehet eladni tárgyiasult formában nem létező javakat, a győztes licitáló egy digitális képkeretbe applikálva kézbe vehető módon is megkapta a kommunikációs protokoll másolatát.

Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt NFT-ként hirdetjük meg árverésen

– idézte még az aukció előtt egy céges közlemény Amanda Nelsont, Vodafone Magyarország vezérigazgatóját. A távközlési szolgáltató a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére nagyon népszerűvé vált az SMS, napjainkban pedig hasonló népszerűségnek örvend a blokklánc-technológia. Világunk a digitális technológiák által meghatározott új korszakba lépett, melyben az internet és az online alkalmazások folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben fejlődnek. Az elmúlt 12 hónapban áttörést sikerült elérni a blokkláncokban generált és tárolt nem helyettesíthető tokenek tekintetében.

Ezek a tokenek a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolásaiként szolgálnak, amelyek digitálisan bizonyítják egy adott eszköz tulajdonjogát. A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek. A non-fungible nem helyettesíthetőt jelent magyarul, ami azt jelenti, hogy az NFT-k megváltoztathatatlanul és egyértelműen bizonyítani képesek például egy eszköz tulajdonjogát és az ahhoz kapcsolódó szavazati jogokat. Az NFT tulajdonosa a saját blokklánc-pénztárcájában tárolja – ami gyakorlatilag egy digitális pénztárca.

Kapcsolódó
Elárverezik a világ első SMS-ét
15 betű, amely 1992-ben megváltoztatta az emberek közötti kommunikációt: Merry Christmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik