nft
Getty Images
Tech

Az „NFT” az év szava a Collins szótár szerint

Az NFT-t választotta 2021-ben az év szavának a Collins angol szótár, miután hatalmasra nőtt az érdeklődés a non-fungible tokens, azaz a nem helyettesíthető tokenek iránt, amelyek akár többmillió dollárba is kerülhetnek – írja az MTI.

Az NFT (non-fungible token, nem helyettesíthető token) olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben. A Collins szakemberei szerint az NFT használata 2021-ben 11 ezer százalékkal növekedett.

Az NFT mindenütt ott van a művészetektől kezdve a gazdasági területekig, galériákban, aukciósházakban és szerte a közösségi médiában

– mondta Alex Beecroft, a Collins English Dictionary vezérigazgatója. Hozzátette: még nem tudni, hogy az NFT befolyása tartós lesz-e.

Az NFT idén vált ismert technológiává, amikor magas áron kezdték értékesíteni. Március közepén csaknem 70 millió dollárért (23 milliárd forintért) kelt el egy digitális műalkotás a Christie’s árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat.

Az Everydays – The First 5000 Days című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója 2,9 millió dollárért (852 millió forintért) adta el első tweetjét, az elektronikus zenész Grimes pedig 6 millió dollárért (1,9 milliárd forintért) értékesítette digitális művészetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!