Tech

Elárverezik a világ első SMS-ét

A Vodafone digitális műtárgyként árverezi el a világ első SMS-ét. Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a Vodafone hálózatán keresztül, és a cég alkalmazottja, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt: Merry Christmas azaz Boldog karácsonyt!

Az SMS-t nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) árverezik el az Aguttes aukciósház szervezésében. A vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. Az online árverésre december 21-én kerül sor, a bevételt pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR kapja, az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Kapcsolódó
SMS-rekord(210x140).jpg (Array)
25 éves az első SMS, ki nem találná, mi volt az üzenet
Hihetetlen, hogy már negyed század telt el az első szöveges üzenet születése óta.

Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére nagyon népszerűvé vált az SMS, napjainkban pedig hasonló népszerűségnek örvend a blokklánc-technológia. Világunk a digitális technológiák által meghatározott új korszakba lépett, melyben az internet és az online alkalmazások folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben fejlődnek. Az elmúlt 12 hónapban áttörést sikerült elérni a blokkláncokban generált és tárolt nem helyettesíthető tokenek tekintetében.

Ezek a tokenek a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolásaiként szolgálnak, amelyek digitálisan bizonyítják egy adott eszköz tulajdonjogát. A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek. A non-fungible nem helyettesíthetőt jelent magyarul, ami azt jelenti, hogy az NFT-k megváltoztathatatlanul és egyértelműen bizonyítani képesek például egy eszköz tulajdonjogát és az ahhoz kapcsolódó szavazati jogokat. Az NFT tulajdonosa a saját blokklánc-pénztárcájában tárolja – ami gyakorlatilag egy digitális pénztárca.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik