Tech

Most először előzheti meg az Apple a Samsungot a globális mobilpiacon

BROOKS KRAFT / APPLE INC. / AFP
BROOKS KRAFT / APPLE INC. / AFP

A kínai után a globális mobilpiacon is megszerezheti az első helyet az Apple – írja a HWSW a TrendForce prognózisára hivatkozva. Az előrejelzés alapján a negyedik negyedévben az Apple átveszi az első helyet az okostelefonos piacon, megelőzve a hosszú évek óta piacvezető Samsungot. A piacelemző cég szerint az Apple 7,3 százalékpontot javíthat a harmadik negyedéves részesedésén, míg a Samsungnál 1,8 százalékpontos visszaesést prognosztizálnak.

Kapcsolódó
Imádják a kínaiak az iPhone 13-at
A kínai mobilpiac elsőszámú gyártója októberben az Apple.

A HWSW cikke kiemeli, hogy az Apple hagyományos erős eladásokat produkál az év utolsó negyedévében, mivel mindig szeptemberben mutatják be a legújabb készülékeiket, melyek szállítása a harmadik negyedév legvégén kezdődik, majd a negyedik negyedévben fut fel.

Az előző évekhez képest ugyanakkor az idei helyzetet nagyban árnyalja a komponenshiány: a TrendForce szerint többek között a 4G-s alkalmazásprocesszorokból, az olcsóbb 5G-s rendszerchipekből és a kijelzőpanel-meghajtó chipekből sis hiány van. Ezt a problémát a gyártók úgy kezelik, hogy az olcsóbb, kisebb profitot eredményező modellek kárára igyekeznek szinten tartani a drágább, felsőkategóriás termékek gyártását. Mivel az Apple kizárólag közép- és felsőkategóriás telefonokat kínál, így ez számukra kisebb problémát jelent, mint a belépőszinten is jelen lévő Samsungnak, és ez vezethet oda, hogy az Apple most először – ha csak egy negyedévre is – de átveheti a vezetést a globális mobilpiacon, maga mögé utasítva a Samsungot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik