Tech

Törvénnyel leplezné le Ausztrália az internetes trollokat

Getty Images
Getty Images

Ausztrália miniszterelnöke Scott Morrison új jogszabályt javasolt, ami arra kötelezné az online platformok üzemeltetőit, hogy kérésre adják ki a felületeiken rágalmazó hozzászólásokat közzétevő „trollok” személyazonosításhoz szükséges adatait. A törvényjavaslatot jövőre fogadhatják el. Morrison szerint az online világ nem lehet vadnyugat, a trolloknak pedig nem szabadna név nélkül bárkit zaklatni, ahogy a valóságban sem elfogadható az ilyen viselkedés.

A platformoknak egy panaszbejelentő rendszert kellene készíteniük, ahol a felhasználók bejelenthetnék, ha rágalmazás, online zaklatás áldozatává váltak. A problémás tartalmat közzétevő személy először figyelmeztetést kapna a kifogásolt poszt/komment eltávolítására, és amennyiben a felhívásnak nem tenne eleget, az áldozat jogi útra terelheti az ügyet. Ezután a bíróság arra kötelezheti adott platformot, hogy adja ki a posztoló adatait. Amennyiben ez nem történik meg, a cég kaphat pénzbírságot.

A kritikusok szerint bár ez lenne az egyik legszigorúbb rágalmazás elleni törvény a világon, valószínűleg ez sem lenne elég hatékony ahhoz, hogy jelentős számban csökkenjen az online zaklatások mennyisége – írja a The Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik