Tech

Veszélyes kártevőt tartalmaz ez az alkalmazás

Getty Images
Getty Images

Az év sikersorozata, a Squid Game körüli érdeklődést a kiberbűnözők is kihasználják: több olyan kártékony alkalmazást találtak a Google Play áruházban, amelyek veszélyes vírust terjesztenek, és a sorozat nevét használják ki. A háttérképeket ígérő „Squid Game Wallpaper 4K HD” nevű alkalmazással kapcsolatban az ESET ismert biztonsági szakértője, Lukas Stefanko is megerősítette, hogy a Joker nevű malware-t tartalmazza, ami az idén több ízben végzett már pusztítást a felhasználók körében.

A szakember jelentése szerint már közel 200 olyan app van a Google kínálatában, ami a sorozathoz fűződik, ezek közt több lehet a kártékony, nyerészkedésre készített szoftvert, így érdemes mindig megnézni az értékeleseket, mielőtt letöltenénk bármelyiket, továbbá ellenőrizni a készítőket.

A Joker titokban előfizetéses szolgáltatásokra iratkoztatja fel a fertőzött eszköz tulajdonosát, így komoly összegekkel képes megvágni a felhasználókat. Az áldozat pedig csak akkor vesz tudomást a lehúzásról, ha megnézi a bankszámlája egyenlegét, egyéb gyanús jeleket nem produkál a kártevő.

Azóta az appot eltávolították a Google áruházából, de addig több mint ötezren töltötték le. Amennyiben ön is telepítette, érdemes azonnal eltávolítani. Ajánlott a biztonság kedvéért ellenőrizni az aktív előfizetéseket és vásárlási előzményeket is a Google Play fiókon belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik