Tech

Hazánkba is jön a Honor 50 mobil, amiről már nem hiányzik a Google

Aki jártas a mobiltelefonok világában, az jól tudja, hogy a Honor hosszú évekig a Huawei tulajdona volt, a gyártó fiatalos albrandjeként működött, és amikor az Egyesült Államok feketelistára tette a vállalatot, a különböző szankciók ugyanúgy vonatkoztak mindkét márkára, tehát – többek között – a cég telefonjaira nem kerülhettek fel a Google szolgáltatásai.

A Huawei végül tavaly eladta a Honort, ami a hivatalos közlés szerint már önálló vállalatként működik, így nem vonatkoznak rá az USA korlátozásai. Ennek eredményeként a márka idén már több olyan készülékről lerántotta a leplet, amik Android operációs rendszerrel, Play Áruházzal és a Google alkalmazásaival és szolgáltatásaival kerülnek majd forgalomba.

Hazánkba is jön a Honor 50

A cég október 26-án pedig azt is bejelentette, hogy november 15-én Magyarországra is megérkezik az első ilyen készüléke: egyelőre még nem a korábban bemutatott csúcsszéria, a Honor Magic3 valamelyik tagjáról van szó, hanem egy felső középkategóriás készülékről, a Honor 50-ről.

A Prágában tartott bejelentés során a cég ugyan vadonatúj készülékként hivatkozott a telefonra, de lehetnek olyanok, akiknek a külső és belső adottságok alapján ez a modell ismerős lehet. Ez nem véletlen, ugyanis a Huawei pont a múlt héten mutatta be a Nova 9 névre keresztelt készüléket, ami lényegében annyiban különbözik a Honor 50-től, hogy eltérő színekben, és más márkajelzéssel kerül forgalomba, 108 helyett 50 megapixeles a főkamera, illetve ugyanannak a chipsetnek (Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G) a 4G-s változata található benne, és nem az 5G-s, mint a Honor frissen bejelentett készülékében – a pontos specifikációt lentebb szedtük listába.

Érdekesség még, hogy európai premierdátumot (2021. december) kapott a Honor 50 Lite is, ami az idén nyáron debütált Huawei Nova 8i kiköpött mása, mind külsőre, mind a specifikációk terén.

Ebben a három színben lesz elérhető itthon a Honor 50.

Az egyértelmű hasonlóságokra magyarázat lehet, hogy a készülékek még akkor születhettek meg a tervezőasztalon, mikor a Huawei és a Honor egy cég voltak, majd a szétválást követően mindkét vállalat nekiállt a saját verzió legyártásának. Ne feledjük, a múltban is elég sűrűn előfordult, hogy külalakra és belsőre is nagyon hasonló készülékek kerültek a boltok polcaira a Huawei és Honor márkanév alatt, csak általában az utóbbiak mindig kicsit barátságosabb árcédulát kaptak.

Ma már nem ez a helyzet, hiszen a Huawei Nova 9 (8 GB/128 GB) múlt héten bejelentett 190 ezres árcédulájával ellentétben a Honor 50 (8GB/256 GB) 220 ezer forintért kerül forgalomba, és a 6 GB memóriával és 128 GB háttértárral szerelt változat lesz 190 ezer forint. Ezekért az összegekért a két Honor 50 variáns viszont nemcsak az 5G hálózatokra lesz képes felcsatlakozni, de elméletileg jobb a főkamera és nem kell aggódni a Google szolgáltatásai és alkalmazásai miatt sem, hiszen a Huawei telefonjával ellentétben ezek előre telepítve ott lesznek mindkét mobilon. A Honor viszont ezzel még nem nyert csatát, hiszen októberben került piacra a Xiaomi féle 11T-széria, amiből az alapmodell hasonló áron kapható, de sokkal jobb teljestményt biztosító chipsettel.

Honor 50 specifikációk:

  • Kijelző: 6,5 hüvelykes (1080 x 2340 pixels) OLED, 120 Hz
  • Processzor: Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G
  • Memória: 6/8 GB
  • Háttértár: 128 GB / 256 GB
  • Hátlapi kamerák: 108 MP (f/1,9; 1/1.52″; 0.7µm; PDAF), 8 MP széles (f/2,2; 120˚; 17mm), 2 MP makró (f/2,4), 2 MP mélységszenzor (f/2;4)
  • Előlapi kamera: 32 MP (f/2,2; 22 mm)
  • Akkumulátor: 4300 mAh
  • Gyorstöltés: 66 W
  • Méret: 160 x 73,8 x 7,8 mm
  • Súly: 175 gramm
  • Egyéb: dual SIM, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés, sztereó hangszóró, Bluetooth 5.2, 5G, Wifi 6, NFC, 66 wattos töltő és USB-C fülhallgató a dobozban
  • Operációs rendszer: Android 11 + Magic UI 4.2

A Honor 50 európai premierje mellett bejelentették továbbá, hogy a decemberben érkező, szerényebb képességű Honor 50 Lite (64 MP főkamera, Qualcomm Snapdragon 662 chipset, 6 GB RAM, 128 GB tárhely, 66 wattos gyostöltés) 110 ezer forintért lesz kapható, illetve bemutatkozott a Honor Earbuds Lite 2 zajszűrős vezeték nélküli füles és a Honor MagicBook X 14 és 15 hüvelykes verziója is. Az új telefonhoz hasonlóan ezek a termékek is kaphatók lesznek hazánkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik