Tech

Az erőszak nem pofonnal kezdődik – A kapcsolati erőszak áldozatainak és környezetüknek is segít egy telefonos alkalmazás

Getty Images
Getty Images
Hogyan lehet hatékonyan, a legfelelősebben segíteni valakinek, akit bántalmaznak? Hol kezdődik az erőszak, hogyan lehet felismerni és milyen csapdákat rejthet a bántalmazó kapcsolat? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Bright Sky nevű alkalmazás, amely amellett, hogy tudásbázisként működik, teszttel segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot.

Bár a közbeszédben egyre gyakrabban esik szó a bántalmazás formáiról, jellegzetességeiről és következményeiről, a bántalmazás kezelése, a bántalmazott támogatása érzelmileg terhelt, számos körülmény figyelembe vételét igénylő kérdés. A megaláztatások, pofonok, elfojtások, elkendőzések és félelmek rendszerében segít eligazodni a Bright Sky nevű telefonos alkalmazás, amely a bántalmazottak mellett azoknak nyújt tájékozódási pontot, akik segíteni szeretnének egy bántalmazott személynek.

A legnagyobb app áruházakból letölthető (Android, iOS) a Vodafone Magyarország Alapítvány fejlesztése, a kapcsolati erőszak áldozatait segítő Bright Sky HU mobilalkalmazás. Az app nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élők számára jelenthet hatékony segítséget, de a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról.

A Bright Sky mögött egy szakértői team is áll, melynek tagja Takács Hajnal író, újságíró, előadó, aki számos könyvet jegyez az erőszak jellegzetességeinek témájában. Takács Hajnal nyíltan felvállalja, hogy maga is kapcsolati erőszak áldozata volt, azóta szakmai tevékenysége középpontjában az erőszak ismérveinek oktatása, a társadalom érzékenyítése áll. A tapasztalati szakértő az utóbbi években diákoknak tart előadásokat, velük beszélget az erőszak felismeréséről, jellemzőiről, az erőszakkal terhelt helyzetek csapdáiról.

„Az erőszak természetének ismerete védelmet ad. A Bright Sky éppen egy olyan alkalmazás, amely értőn, alaposan összegyűjti az alapvető tudást. Kezdetnek egy ilyen alkalmazás óriási segítség lehet nem csak a bántalmazott személynek, hanem a környezetének is, akik bár érzik, hogy valamit tenniük kellene, de nem tudják merre induljanak” – magyarázza. Az erőszakot sokszor még túlságosan leegyszerűsítsük vagy túl későn ismerjük fel.

Az erőszak ugyanis nem egy pofonnal, hanem gyakran verbális erőszakkal és kontrollgyakorlással kezdődik.

Takács Hajnal szerint a Bright Sky amellett, hogy átfogó tudásbázist kínál, azt is segít tisztázni, hogy erőszakos helyzetről van-e szó. Az appba belépve először is választanunk kell, hogy mi magunk vagyunk-e az áldozatok és segítséget kérünk, vagy van valaki a környezetünkben, akiről azt gondoljuk, áldozat és segítségre szorul. Tehát a vélt vagy valós bántalmazottaknak és a környezetünknek is segít a tisztánlátásban. Bármelyik opciót is választjuk az appon belül, lesz egy úgynevezett kockázatfelmérő kérdéssor, teszt, ami segít beazonosítani a tüneteket.

„A tesztek kérdéseit úgy állították össze, hogy a bántalmazó kapcsolatokra legjellemzőbb jegyekre kérdez rá és felhívja a figyelmet azokra a jelekre, amik bántalmazásra utalnak. Nagyon fontos, hogy bár rendkívül átgondolt alkalmazásról van szó, a Bright Sky kiindulópont, nem végleges eszköz. Segít tájékozódni, alapvető információkat szerezni, hozzáférni a bővebb irodalomhoz, elérni a szakembereket, és ez már elegendő ahhoz, hogy jó irányba indulhassunk el.” – hívta fel a figyelmet Takács Hajnal.

Tehát a teszt nem diagnózist kínál, hanem megmutatja a figyelmeztető jeleket, majd a bántalmazottnak vagy a környezetében élőnek azt is, hogy merre érdemes továbblépni.

Hogyan tudunk jól segíteni?

Bár a bántalmazás nem egy pofonnal kezdődik, fizikai jelei azonban sokszor árulkodóbbak, mint a sokszor rejtve maradó lelki, verbális erőszak. Takács Hajnal szerint már a bántalmazás korai fázisában észre lehet venni azokat a gyanús mozzanatokat, amelyeknél már érdemes elgondolkodni, hogy bántalmazásról van-e szó.

Ilyen helyzet lehet, ha egy szerettünk, barátunk viselkedése megváltozik, illetve a beszámolóiban tetten érjük a bántalmazásra utaló jeleket. Ha például egy késésnél arra hivatkozik, hogy még át kellett öltöznie, mert a párja nem akarta, hogy miniszoknyában lépjen utcára, érdemes jobban odafigyelni, más szemmel és más füllel hallgatni őt. Nagy stoptábla, ha valaki megpróbálja a másik felett átvenni a kontrollt, ha igyekszik kivenni a kezéből saját döntéseit, a bántalmazás egyik alapmomentuma ugyanis a kontroll megszerzése.

Ha egyértelműbb a helyzet, akkor sem ronthatunk ajtóstól a házba, segíteni ugyanis felelősség. A bántalmazott személy csapdahelyzetben van lelkileg, de akár egzisztenciálisan, sőt fizikailag is. Takács Hajnal kiemeli: a környezet félelme attól, hogy esetleg még nagyobb bajt okoznak a beavatkozással, reális és jogos, ez azonban nem jelenti azt, hogy tétlenséggel kellene a bántalmazó cinkosává válni. Jól segíteni megfontoltan, érzékenyen és értőn, a megfelelő információk birtokában lehet. Mint mondja: a bántalmazott személyek támogatása nem véletlenül egy szakma, sokszor akár társszervek együttműködése is szükséges, ezért gyakran a bántalmazott barátja, hozzátartozója akkor cselekszik a legfelelősebben, ha a kellő tudás birtokában, esetleg szakember segítségével tervezi meg lépéseit, tőlük kér segítséget.

„Bonyolult érzelmi szituációkban egyedül nehéz vagy szinte lehetetlen eligazodni, ezért fontos az alapvető ismeret, és van, hogy okosabb a megfelelő szervezeteket megkeresni, a Bright Sky-ban erre is van lehetőség. Az áldozatok sokszor védelmükbe veszik bántalmazójukat, tagadják az erőszakot, hiszen előfordulhat, hogy akár 4-5 év után jön elő az agresszió. Sokszor nem könnyű meggyőzni az áldozatot, hogy kérjen segítséget. Ha túl erőszakosak vagyunk, ha sarokba akarjuk szorítani, gyakorlatilag ugyanabba az elnyomott, kiszolgáltatott helyzetbe hozzuk, mint a bántalmazó. Nem szabad elfelejteni, hogy egy megsebzett, szándékosan elgyengített embertől kérjük azt, hogy lépjen az ismeretlenbe. Amikor az áldozatról beszélünk, érdemes rá fókuszálni, nem a bántalmazót becsmérelni.”– magyarázza Takács Hajnal, aki szerint fontos elkerülni, hogy ezekben a komplikált helyzetekben a bántalmazott elveszítse szociális kapcsolatait. A bántalmazók egyik célja éppen az, hogy elszigeteljék áldozatukat, ellehetetlenítsék a segítségkérést, hogy áldozatuk másra, másokra támaszkodva meg tudja védeni magát.

Szponzorált tartalom

A Vodafone elkötelezett a változatos, minőségi tartalmak iránt, és segít nekünk abban, hogy mindenki mindig mindenütt elérje a 24.hu-t. Így ennek a cikknek az elkészülését is támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik