Tech

A kapcsolati erőszak áldozatait segíti egy új mobilalkalmazás

Getty Images
Getty Images

Már tölthető a legnagyobb app áruházakból (Android, iOS) a Vodafone Magyarország Alapítvány fejlesztése, a kapcsolati erőszak áldozatait segítő Bright Sky HU mobilalkalmazás. Az app nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élők számára jelenthet hatékony segítséget, de a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról. Az alkalmazásban a kapcsolati erőszak felismerését, illetve a kilépést segítő edukációs tartalmak mellett megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek közvetlen elérhetőségei is.

Az alkalmazás számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában. Az „online biztonsági útmutató” menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól. Az applikációban továbbá a felhasználók többek között egy rövid, tizenkét kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezhetik saját helyzetüket és megtudhatják, valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében.

A Bright Sky applikációval veszélyhelyzetben az érintettek és környezetük azonnali segítséget kérhetnek a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól.

Barabás Ildikó alezredes, az ORFK munkatársa elmondta, hogy a bántalmazottak a már ismert, régebb óta működő csatornák mellett az új applikáción keresztül is bejelentést tehetnek a rendőrségen, ha veszélyben érzik magukat:

„A kapcsolati erőszak bűncselekmény, ezért arra bíztatjuk az érintetteket, hogy mielőbb forduljanak a rendőrséghez. Erre több lehetőségük is van: a 112-es segélyhívó telefonszám tárcsázása mellett akár a helyi rendőrkapitányságokon személyesen vagy online, a police.hu oldalon, illetve a Bright Sky applikáción keresztül is felvehetik velünk a kapcsolatot.”

A rendőrségnél nagyon komolyan vesszük a bántalmazással, zaklatással kapcsolatos bejelentéseket, és szoros együttműködésben dolgozunk a terület szakértőivel.

Az érintettek az appban az országos segélyvonalak és a témában jártas segítő szervezetek elérhetőségeit is megtalálják, köztük az Áldozatsegítő Központokat, melyek jelenleg 6 nagyvárosban nyújtanak anyagi, pszichológiai vagy jogi támogatást az áldozatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik