Tech

Élőben nézheti, hogyan töltögeti ki egy robot a nemzeti konzultációt

A YouTube-on bárki élő közvetítésben követheti, hogyan tölti ki a nemzeti konzultációt egy program, ami automatikusan generál neveket és e-mail címeket – szúrta ki a HVG. A Nerbot nevű hacker robotjának körülbelül tíz másodperc kell ahhoz, hogy egy random személy nevében kitöltse a „járvány utáni életről” szóló konzultációs ívet.

A robot véletlenszerű neveket generál, ezek alapján egy „orbanegyg3ci” kezdetű, ezt követően névre szóló e-mail címet hoz létre a konzultáció megerősítő leveléhez, majd a jóváhagyó linkre rákattintva kitölti az ívet, és kezdi a folyamatot elölről. A cikk írásának pillanatában már a 3344. kitöltést láthattuk.

A készítő megjegyzi, hogy a program véletlenszerűen ad válaszokat egyes kérdésekre, azok nem tükrözik a fejlesztő álláspontját. A Nerbot kizárólagos célja a kormányzati informatika színvonalának demonstrálása.

Nem ez Nerbot első akciója: a hacker tavaly  „koronavírusról és a gazdaság újraindításáról” szóló konzultációra programozott automatikus kitöltő robotot. Akkor a készítőt azonosították és lefoglalták az eszközeit, következménye viszont nem lett az ügynek – számolt be róla a police.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik