Tech

Robot talán még sosem palántázott ilyen biztonságosan

Fontos mérföldkőhöz érkezett a HydroCobotics H2020 projekt, aminek a SZTAKI is tagja – olvasható a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet oldalán. A kutatók június 2-án már élőben is kipróbálhatták, milyen a hidropóniás rendszereket úgy robotizálni, hogy a gyártósoroknál is használt kollaboratív robotkarok pakolgatják egy hidropóniás rendszerben.

Az első tesztek sikeresek voltak: a robotkar a SZTAKI győri laboratóriumában segített átpakolni a műanyag rekeszekbe fektetett palántákat. Bár a HydroCobotics egyik elsődleges célja egy új biztonságtechnikai protokoll kifejlesztése, ez nem oldható meg egy működő, valóban robotizált hidropóniás rendszer megépítése és üzemeltetése nélkül.

Ahogy az a fenti videón is látható, a kollaboratív – tehát ember környezetében is üzemeltethető – robotkar különböző feladatokat (a rendszer forgatása, egyes palánták kivétele és berakása) végez a hidropóniás rendszeren, amiket olyan óvatosan kell végrehajtani, hogy még elenyésző esetben se kockáztasson a megengedettnél nagyobb emberi sérülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik