Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Image
Tech

Kína rágalomnak nevezte a Microsoft Exchange-támadásokkal kapcsolatos vádakat

Rágalomnak nevezte Peking az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió vádját, hogy a Microsoft Exchange-szerverek elleni kibertámadás-sorozatot a kínai vezetés parancsára hajtották végre – írja az MTI.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a nyugati kampány teljes mértékben politikai indíttatású, Kína lejáratásáról és nyomásgyakorlásról szól. Washington nem állt elő kellő bizonyítékkal a „rágalmak”. alátámasztására – tette hozzá.

A Microsoft Exchange-szerverek elleni kibertámadás ügye márciusában pattant ki: szakértők szerint a kibertámadás lehetővé tette, hogy a hekkerek a szervereken keresztül hozzáférjenek globális számítógépes hálózatokhoz. Becslések szerint a támadás több mint negyedmillió szervert és legalább harmincezer szervezetet, vállalatot és helyi kormányzatot érintett világszerte.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azzal vádolta meg a kínai hatóságokat, hogy védelmezik és még buzdítják is a kibertámadások elkövetőit. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) hétfőn szintén nyilatkozatban reagáltak a Microsoft Exchange-szerverek meghekkelésére.

Keddi sajtótájékoztatóján Kato Kacunobu japán kormányszóvivő elmondta: japán vállalatok is célponttá váltak az „APT 40″ néven ismert – a hétfői vádak szerint a kínai állambiztonsági minisztériumhoz kötődő – kiberbűnözői csoport által kivitelezett kibertámadásokban.

Ajánlott videó