Tech

Nagyon mellélőtt a Tiktok a rasszizmus elleni harcban

Lionel BONAVENTURE / AFP
Lionel BONAVENTURE / AFP

Sok kritika éri a Tiktokot azzal kapcsolatban, hogy indokolatlanul tilt le különböző videókat, most éppen a rasszizmus elleni harcban sikerült teljesen félrenyúlniuk. A platform ugyanis tiltogatja le a „Black Lives Matter” mozgalomhoz kapcsolódó videókat, amíg a fehér felsőbbrendűséggel („White Supremacy”) kapcsolatos tagek fennmaradhatnak – írja a Futurism.

A probléma valószínűleg ott lehet, hogy a Tiktok a „fekete” kifejezést tette tiltólistára bizonyos más tagekkel együtt, míg a fehér felsőbbrendűséggel nem csinált semmit, akkor sem, ha az egyik felhasználó például neonáci tematikájú videókat töltött fel. Ez nem az első eset, amikor a Tiktok ennyire mellényúl, volt idő például, amikor az „ázsiai nők” és a „rasszok közötti” kifejezésekre ugrott.

A Futurism az MIT Tech-re hivatkozva azt mondja, hogy a Tiktok általában ilyenkor technikai hibára hivatkozik, de valószínűleg több áll emögött, hiszen nem ez az első eset, hogy nagyon félremegy, milyen kifejezésekkel tilt le videókat, és milyenekkel nem.

Persze az is tény, hogy a gyűlöletbeszéd, és a gyűlöletbeszédről zajló diszkussziók egy algoritmusnak nagyon nehezen megkülönböztethető történések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik