Tudomány

Fuldoklik, és nem csiklandós a videón látható rája

Bejárta a Tiktokot az a videó, amelyen egy ráját próbál csiklandozni egy halász – laikus szemlélőnek úgy is tűnik, mintha a rája csikis lenne, hiszen összehúzza magát az érintésre. A Business Insidernek nyilatkozó szakértő szerint azonban az állat nem csikis, hanem fuldoklik, és az életéért küzd, ezért a videón látható cselekvés tulajdonképpen állatkínzás.

@mafishguyNothing to see here….just #tickling a #fish and making him #laugh♬ original sound – Fishing Guy

Ben Williamson, az amerikai World Animal Protection nonprofit szervezet programigazgatója elmondta, hogy mint minden hal, a rája is képes fájdalmat érezni, anatómiai szempontból a fájdalomközpontja nagyjából megegyezik a madarakéval és az emlősökével. Az állat a kopoltyúja segítségével lélegzik, ami jól látható a videón (a fehér hasrész két oldalán, a száj alatt), a szemeknek tűnő szervek pedig valójában az orrlyukai a rájának.

Nem nehéz kitalálni, hogy az állat fájdalmában rándul össze, esetleg félelmében is, és nem azért, mert annyira csikis. Már az első képkockákon is látható, ahogy összehúzza magát, és próbál lélegezni, víz nélkül persze kevés sikerrel. A videót feltöltő Tiktok-felhasználó, @mafishguy egyelőre nem válaszolt a Business Insider megkeresésére, de videója a cikk írásakor 13,8 millió lájknál jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik