Tech

A jövő technológiájával dolgozik a Bosch új miskolci gyártócsarnoka

Bosch
Bosch

A legmodernebb technológiákkal felszerelt új gyártócsarnokot adott át a Bosch Miskolcon, ennek hála a vállalat elektromos kéziszerszámgyára az eddiginél nagyobb területen folytatja a termelést, bővül a telephely gyártási kapacitása és hatékonysága. Az új gyártócsarnokba a telephelyen már eddig is végzett tevékenységek egy része került át, és a korábbinál fejlettebb technológiával gyártják az elektromos kéziszerszámokat és az eBike akkumulátorokat.

Az új csarnokban már a jövő technológiáját alkalmazzák:

a gyártást a Bosch saját fejlesztésű Ipar 4.0-ás szoftvermegoldása vezérli, amely emberi beavatkozás nélkül, valós idejű adatok alapján hoz döntéseket – rendeli meg az alapanyagokat vagy változtatja meg a gyártás sorrendjét. A gyártósorokra automatizált járművek szállítják az alapanyagot, és a csarnok fényerő-érzékelős LED-világítását is digitálisan vezérlik.

Kapcsolódó
Beindult a jövő gyára Drezdában
Teljesen hálózatba kapcsolt, adatközpontú és önoptimalizáló: a világ egyik legkorszerűbb chipgyárát nyitotta meg Drezdában a Bosch.

A miskolci a Bosch csoport legnagyobb kéziszerszámgyára a világon, egyúttal a Bosch európai akkumulátor-gyártási kompetencia-központja is. A kontinensen egyedül Miskolcon gyártanak akkumulátort a kéziszerszámokhoz, továbbá csak itt rendelkeznek a nagy volumenű termeléshez és a speciális gyártási technológiához szükséges szakismeretekkel, illetve tesztelési, valamint jóváhagyási kompetenciával. A telephelyen főként az európai piacra készülnek termékek, de egyes termékszegmenseket globálisan is értékesítenek.

A Bosch az éghajlatvédelmi intézkedésekre is figyel: világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges – beleértve a magyarországi telephelyeket is, többek között a miskolci kéziszerszámgyárat is. A vállalat támogatja az energiahatékony megoldásokat, az ellátásában növeli a megújuló energia arányát és több zöld energiát vásárol, mellyel ellensúlyozza az elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátást. Miskolcon ennek megfelelően építették ki a fűtési, hűtési és világítási rendszereket: utóbbihoz kizárólag LED-technológiát használnak, az épület fűtését pedig olyan kondenzációs gázkazán végzi, amely hőigény alapján szabályozható, így csökkentik a kibocsátott CO2 mennyiségét. A vízfelhasználást a beépített hibrid hűtőtornyok jelentős mértékben mérséklik, a csarnok tetejére pedig naperőművet terveznek: az előreláthatóan 2021-ben megvalósuló beruházással akár 250 tonnával is csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik