Tech

Budapesten is gőzerővel fejlesztik a közlekedés jövőjét

önvezető jármű
Getty Images
önvezető jármű
Getty Images

A világon három helyszínen, köztük a magyar fővárosban fejleszt autonóm járműveket a Bosch: az idén 15 éves Budapesti Fejlesztési Központban több mint ezer mérnök vesz részt autonómjármű-fejlesztési projektekben, és a kontinensen egyedülálló módon városi forgalomban is tesztelik az önvezető járművek egyes funkcióit. A helyi mérnökcsapata olyan, a jövő autóiparát meghatározó projekteken dolgozik, mint például a 2-es és 4-es szintű önvezetőautó-technológiák fejlesztése.

Bosch

A 2005-ben mindössze néhány fővel megalakult szervezet legfontosabb kutatásait a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek és az elektromobilitás területén végzi. „A Bosch fontos célkitűzése, hogy 2025-re nemcsak az autóipai, hanem a vállalat minden termékében benne legyen a mesterséges intelligencia, vagy a termék előállítása során használják azt” – hangsúlyozza Dr. Szászi István, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője. A Budapesti Fejlesztési központban az elmúlt években számos, a mesterséges intelligenciához és az önvezető járművekhez köthető szabadalom készült. A szabadalmaztatott technológiák többsége az önvezető autókat segíti a környezetük még pontosabb elemzésében és a többi jármű mozgásának előrejelzésében.

A mesterséges intelligenciára épül az a budapesti mérnökök által nemrégiben szabadalmaztatott forgalmi előrejelző alkalmazás is, ami szenzorok segítségével a járművek biztonságát szolgálja. Az alkalmazás a vezetés közben bekövetkező események előrejelzését az eddigi egy másodperces iparági benchmarkhoz képest 5,3 másodpercre növeli.

Ez azt jelenti, hogy a sofőrnek több mint ötször annyi ideje van felkészülnie a váratlan közlekedési eseményre, mint korábban.

Az új alkalmazás korábban elképzelhetetlen, 97 százalékos pontossággal jelzi előre a várható eseményeket, modellezve a környező járművek és gyalogosok mozgását is. A mérnökök a mobiltelefonos szövegfelismerésben használt technológia működési elvére alapozva és a mesterséges intelligenciára építve fejlesztették ki az alkalmazást.

A budapesti csapata más területen is élen jár a járművek biztonságát szolgáló fejlesztésekben, és ezekkel már ma a mindennapokban is találkozhatunk. Ilyen a sávelhagyás, a sávdetektálás, az adaptív távolságtartó automatika (ACC), a kormányrendszerek, parkolási funkciók és multimédiás eszközök fejlesztése, továbbá olyan járműbiztonsági rendszereken is dolgoznak (Chassis Systems Control), mint a jelzőtábla- és a gyalogosfelismerés. Emellett az elektronikai szenzorokkal és beavatkozó szervekkel, valamint gyorsulásérzékelőkkel is foglalkoznak.

A központ egyik legújabb fejlesztési területét a károsanyag-kibocsátást jelentősen csökkentő hajtástechnológiák, az üzemanyagcellák, valamint a 48 V-os, mild-hibird rendszerek jelentik. Ezek átmeneti technológiaként fontos szerepet játszhatnak az autóiparban a tisztán elektromos járművek elterjedéséig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik