Tech

Az Instagram elárult pár dolgot a rejtélyes algoritmusáról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mivel az Instagram sosem fedte fel teljes valójában, hogyan működik az algoritmusa, sok találgatás és rejtély övezi a közösségi platformot. Többek közt azt is kérdés, hogy egyes felhasználók posztjai miért kapnak lényegesen több kedvelést másokénál, vagy hogy miért éppen bizonyos emberek posztjait sodorja elénk folyton a felfedezés funkció. Az Instagram-vezér Adam Mosseri blogposztban válaszolt meg néhány gyakori kérdést, amit a tervek szerint sorozatként folytat tovább.

Mosseri először leszámolt azzal a mítosszal is, hogy az Instagramnak egyetlen algoritmusa lenne – sokan beszélnek ugyanis az „Instagram algoritmusáról”, mint egy rejtélyesen működő dologról, holott valójában a háttérben rengeteg folyamat játszódik le, és több algoritmus dolgozik össze. Külön megoldásokkal válogat és dolgozik a Hírfolyam (Feed), a Felfedezés fül, és a Reels, mindegyik egy saját algoritmussal. Az emberek a közeli barátaikat szeretnék látni a sztoriknál, a felfedezésnél viszont teljesen új dolgokat. A hírfolyamban és a sztoriknál ezért a felhasználó által követett fiókok legfrissebb tartalmait emelik előre, de arra is törekszik, hogy ne mutasson egyszerre túl sok tartalmat ugyanattól a személytől – magyarázza a blogposzt.

Ezután a szövegben Mosseri részletesebben is lebontja, hogy különböző információkat vesznek figyelembe magukkal a tartalmakkal, a posztolójukkal, és a felhasználói preferenciáival kapcsolatban, ezek az úgynevezett „szignálok” (jelek), amelyekből több ezer van, beleértve az időpontokat, hogy éppen milyen eszközről böngész adott felhasználó, vagy hogy mennyi videót szokott lájkolni. A hírfolyamnál és a sztoriknál a következő szignálok a legmeghatározóbbak:

A poszttal kapcsolatos információk: mennyire népszerű (hányan kedvelték), mikor és honnan tették közzé, milyen hosszú (amennyiben videóról van szó).

A posztolóval kapcsolatos információk: mennyire lehet érdekes a másik fél számára a tartalma, amire az utalhat, hogy az előző hetekben mennyi interakció zajlott a két fél között.

A saját aktivitásunk: érdeklődési körünk, és olyan információk, hogy például mennyi és milyen témájú posztot, milyen rendszerességgel kedvelünk.

Adott személlyel zajlott korábbi interakciók: az egymásnak hagyott kommentek mennyisége például, ami utalhat arra, hogy mennyire érdekelnek minket a közzétett dolgai.

Az Instagram többek közt ezek alapján végez előrejelzéseket. Az interakciókba pedig nem csak a kommentek és kedvelések számítanak, de az is, hogy elmentjük-e adott posztot, rámegyünk-e utána a felhasználó profiljára, és hogy mennyi időt töltünk a böngészéssel.

Az Instagram-vezér egyben kiemelte, hogy a platformról rövid idő alatt lekerülnek azok a posztok, melyek sértik a közösségi irányelveket. Amennyiben egy felhasználó több alkalommal is ilyen tartalmat tesz közzé, felfüggesztésre számíthat. Az Instagram azonban nem szed le olyan bejegyzéseket, amelyeket a külső tényellenőrzők mondjuk álhírnek, vagy félrevezetőnek tartanak, de címkével jelöli, és lejjebb rangsorolja a hírfolyamban és a sztorikban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik