Tech

Már a Google Térkép is mutatja a Fudannak fricskát mutató utcaneveket

Google Térkép
Google Térkép

Június másodikán nemcsak új utcanévtáblákat helyeztek ki a Fudan Egyetem leendő helyszínére, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester hivatalosan is új nevet adott az utcáknak. Rendelete értelmében a Helyi kikötő út, a Hídépítő utca és két névtelen közterület Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út néven élnek tovább.

Az új utcanevek már a Google Térképben is frissültek, így ha valaki rákeres az Ujgur Mártírok útjára, vagy a Dalai Láma útjára, a térképszolgáltatás mutatja is a helyszínt. De igaz ez az OpenStreetMap nevű közösségi szerkesztésű világtérképre is.

Baranyi Krisztina Karácsony Gergely főpolgármesterrel és az ellenzéki pártokkal közösen „négynemes konzultációt” indított a Fudan Egyetemről. A Kínai Kommunista Párt befolyása alatt álló egyetem kampuszát a Diákváros területére építik.

Kína szerint „a megvetés alatt” van az, hogy Budapesten átnevezték az utcákat azon a területen, ahol a kormány fel szeretné építeni a Fudan Egyetem kampuszát. A kínai külügy szóvivője, Wang Wenbin a „beneath contempt” kifejezést használta, ami egy mostanában használt magyar kifejezéssel írható le leginkább, és azt jelenti, hogy „nagyon lent van”. A szóvivő szerint az utcák átnevezése a Kínával kapcsolatos ügyeket felnagyítja, és akadályozza a két ország együttműködését. „Komolyabb az agenda Kínában, hogy ilyennel foglalkozzanak szerintem, hogy a IX. kerületben milyen utcákat neveznek el” – ezt pedig már Magyar Levente külügyi államtitkár mondta a Telexnek.

Google Térkép
Kapcsolódó
Kína szerint nagyon lent van a budapesti utcák átnevezése
Az ilyen viselkedés megvetés alatti, mondja a kínai külügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik