Tech

A Xiaomi lekerült az amerikai feketelistáról

Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Egy washingtoni bíróság feloldotta a Xiaomi kínai okoseszközgyártóval szembeni korlátozásokat helyi idő szerint szerdán, miután semmisnek nyilvánította az amerikai védelmi minisztérium korábbi minősítését, miszerint a cég üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel –  írja az MTI a Xiaomi közleménye alapján.

A bírósági határozat értelmében amerikaiak ismét vásárolhatnak és birtokolhatnak Xiaomi részvényeket.

A vállalat ismételten megerősíti, hogy egy nyitott, átláthatóan működő, nyilvánosan működő tőzsdei részvénytársaság, amely teljesen független mind működése, mind vezetése tekintetében”

– olvasható a cég közleményében.

A Xiaomi – valamint több más kínai tisztségviselő és vállalat – elleni amerikai szankciókat még Donald Trump volt amerikai elnök jelentette be január 15-én, mindössze öt nappal az elnöki poszton őt követő Joe Biden hivatalba lépése előtt. A Xiaomi mellett további nyolc olyan kínai cég került fel akkor az amerikai védelmi minisztérium szankciós listájára, amely a Pentagon szerint üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel. Ezeket a kínai cégeket Washington beruházási tilalommal sújtotta, vagyis amerikaiak nem vásárolhattak bennük részesedést, akiknek pedig már volt, november 11-éig meg kellett válniuk részvényeiktől.

A Xiaomi a szankciók hírére reagálva már akkor közölte, hogy nem tulajdonosa a hadsereg, és semmilyen módon nem is befolyásolja a működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik