Tech

Megalakult a technológia területén dolgozó nők magyar szervezete

Vodafone
Vodafone

A Vodafone kezdeményezésére, a Lenovo és a BOOKR Kids társalapításával elindul a Women in Technology Hungary Egyesület, ami a technológia területén tevékenykedő nőket kívánja összefogni. Az egyesület megalapításával egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platform jön létre, ami egyfelől párbeszédet generál a szervezet tagjai között, másfelől inspirációt, mentoringot és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára.

A kezdeményezés élén Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója áll, az Egyesülethez pedig társalapítóként csatlakozik Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója és ügyvezetője.

A technológiában tevékenykedő nők támogatására több nemzetközi példa létezik. Az egyik legismertebb és egyben Európa legnagyobb ilyen jellegű tech konferenciája, a European Women in Technology a világ minden tájáról érkező, a technológiai szektorban tevékenykedő befolyásos és inspiráló nőket fogja össze egy előadássorozat keretében. Ugyanakkor Magyarországon jelenleg nem működik kifejezetten a nők technológiai szerepét erősítő program vagy szervezet –

ezt az űrt kívánja betölteni a Women in Technology Hungary Egyesület.

A szervezet létjogusultságát mi sem mutatja jobban, mint a 2020-as DESI mutató, ami a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét méri. Eszerint az IKT-szakemberek Magyarországon a munkaerő tekintetében az EU többi részéhez közel hasonló arányt képviselnek (3,7 százalék Magyarországon, 3,9 százalék az Unióban), ugyanakkor a női IKT-szakemberek tekintetében ez az arány rendkívül alacsony, az összes hazai női munkavállaló csupán a 0,7 szzalékát teszik ki (szemben az EU-ban jellemző 1,4 százalékos átlaggal).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik