Tech

Ismét repült a Marson a NASA helikoptere

Handout / NASA/JPL-CALTECH / AFP
Handout / NASA/JPL-CALTECH / AFP

Messzebbre jutott és nagyobb sebességre kapcsolt harmadik tesztrepülésén vasárnap a Marson a NASA kísérleti robothelikoptere, az Ingenuity – írja az MTI. Az 1,8 kilogrammos űreszköz az első két repülésekor inkább csak lebegett a vörös bolygó felszíne felett, ezúttal viszont 50 métert repült, és elérte a 2 méter per másodperces sebességet.

Kapcsolódó
Videón, ahogy felszáll a Marson a NASA kis helikoptere
Végre megkaptuk a Perseverance rover által rögzített mozgóképet.

A Perseverance marsjáró megörökítette a 80 másodpercig tartó vasárnapi repülést. A NASA szerint a felvételek a következő napokban érkeznek meg a földi irányítóközponthoz.

A kutatók a marshelikopter navigációját is tesztelték. A rendszer az előre megkapott információk alapján teljesíti az útvonalat.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, többek között a Mars rendkívül ritka légköre miatt.

A helikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

A NASA már most készül a negyedik repülésre. Az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik, és egyre bonyolultabb manővereket hajt végre.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10-szer 10 méteres területen. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek akár az egykori élet nyomait is tartalmazhatják.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett Ingenuity forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, tudományos műszerek szállítására, illetve felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik