Tech

Ezeket a kütyüket jelentette be az Apple a „színes” tavaszi eseményén

Handout / Apple Inc. / AFP
Handout / Apple Inc. / AFP

Az Apple április 20-án tartotta „Spring Loaded” névre keresztelt tavaszi bemutatóját, ami a cég első jelentősebb idei eseménye. A cupertinóiak lényegében olyan dolgokat villantottak, melyekre már jó ideje lehet számítani, de nem lehet mondani, hogy ne adtak volna hozzá ehhez némi fűszert. Bemutatkozott végre a régóta rebesgetett AirTag, az újragondolt, mindenféle árnyalatban pompázó, immár M1-es chippel ellátott iMacek, valamint iPad Pro táblagépek, és egy lila iPhone 12 is bekerült a kínálatba, így mondhatni, hogy „színes” volt a felhozatal.

Az AirTag lényegében egy gombalakú, apró nyomkövető, amit csomó helyre aggathatunk: háziállat nyakörvére, táskára, eszközre, vagy becsúsztathatjuk a pénztárcába. A kütyü hollétét az Apple Find My szolgáltatásával lehet követni a Lokátor appon belül, de a megtalálásban az is segít, hogy az AirTag rezgéssel és hanggal is jelez. Április 30-án jelenik meg, 1-4 darabos csomagokban, 12 990-43 990 forintért.

Saját chip az iMacbe, iPadbe

Miután az Apple tavaly ősszel előrukkolt a házon belül fejlesztett M1 chippel felszerelt MacBookokkal és Mac Minikkel, most tovább folytatja útját a saját platformra állással: érkezik az M1-gyel ellátott iMac, aminek a kialakítását és felépítését is sikerült újragondolni. A 23,5 hüvelykes, rendkívül vékonyra sikerült all-in-one gép 4.5K-s (4480×2520) Retina kijelzőt kapott, amit 218 PPI képpontsűrűség, és legfeljebb 500 nites fényerő jellemez.

Tovább fejlődött a kamera és hangrendszer is: immár 1080p-s felbontású szenzor támogatja a kamerázást, a gépbe pedig hat hangszóró, valamint jobb mikrofonok kerültek. Most először a Magic Keyboardon is van Touch ID. Portok terén adott négy USB-C, melyből az M1 platformnak köszönhetően kettő Thunderbolt típusú, és kapott Ethernet portot is.

A gép április 30-tól rendelhető, és május második felétől kapható, zöld, sárga, narancs-, rózsaszín, lila, kék és ezüst színekben. A 256 GB tárhellyel, 8GB memóriával felszerelt modell kezdőára 539 990 forint, és ebből szörnyű, de csak négyféle színt lehet választani.

AFP PHOTO /Apple Inc. Szép, színes iMacek

Azt is biztosra lehetett venni, hogy most bemutatkoznak az újabb generációs iPadek, amik szintén M1 chippel érkeznek: így az Apple a notebookok és asztali PC-k után a táblagépeket is új alapokra helyezi. A cég egy 11, valamint egy 12,9 hüvelykes Liquid Retina XDR képernyős variánst jelentett be, melyek állításuk szerint 1500-szor jobb grafikai teljesítményt nyújtanak, mint a legelső iPad, többek közt azért, mert a háttérvilágításért kb. 10 000 darab, külön vezérelhető LED felel. A tavalyi iPadhez viszonyítva pedig 50 százalékkal fürgébb processzort és 40 százalékkal gyorsabb grafikai teljesítményt említenek.

A táblagépek a hivatalos kommunikáció szerint egy egész napig bírják a gyűrődést. A hátlapra került kamerarendszer egy 12 megapixeles szenzor, ami 120 fokos látószöget érzékel. Akinek igénye lenne rá, 5G-s támogatással is rendelheti, de ez esetben mélyebben a zsebbe kell nyúlnia. A 2021-es iPad Pro hazai bruttó indulóára 325 000 forint,  de ez az ár a választott konfigurációtól függően akár 900 000 forintig nyúlhat.

És ha már színek: az iPhone 12 és az iPhone 12 mini lila variációban is megjelenik, péntektől lesz kapható a tavasziasra hangolt almás telefon.

Apple Az új iPad

Ajánlott videó

Olvasói sztorik