Tech koronavírus

Kutatók vizsgálják a koronavírus-konteók terjedését

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium szakértői mesterséges intelligencia segítségével vizsgálják az összeesküvés-elméletek közösségi médiában zajló terjedését – olvasható az Eurekalerten megjelent sajtóközleményben. A Journal of Medical Internet Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban elmagyarázzák: a gépi tanulásra alapozott algoritmus képes felderíteni, hogy honnan eredt egy-egy összeesküvés-elmélet, hogyan fejlődött, és a most alakulókról is meg lehet mondani, hogy nagyjából milyen magasságokba (vagy inkább mélységekbe) törnek majd.

A kutatók négy koronavírus-konteót vizsgáltak:

  1. az 5G mobiltornyok terjesztik a vírust,
  2. Bill Gates hozta létre a vírust,
  3. egy laboratóriumban szándékosan állították elő a vírust,
  4. a vakcinák veszélyesek (a kutatás során még az oltóanyagok is csak fejlesztés alatt álltak).

A szakértők a Twittert vizsgálták meg, és összesen 1,8 millió tweet segítségével tanították a szoftvert, amelyeket kulcsszavak alapján raktak bele a négy kategória egyikébe. Az eredmények azt mutatták, hogy a konspirációs tweetek több negatív kijelentést tartalmaztak, mint a tényszerű tweetek, és az idő folyamán a különböző teóriák fejlődtek, méghozzá úgy, hogy

nemcsak valós történésekből, hanem más teóriákból is vettek át részleteket. 

A kutatók azt is kijelentették, hogy a szoftver segítségével fel lehet fedezni az új teóriákat, majd monitorozni is lehet őket, megfigyelhetők a változásaik, és az, hogy milyen „karriert futnak be” a közösségi médiában. Ez azért fontos, mert a közösségi térben még olyan összeesküvés-elméletekből is lehet népszerű teória, ami egyébként hamar elhalna, ha nem tartaná életben a közösségi média.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik