Tech

Ezt tanácsolja a Magyar Nemzeti Bank a csomagküldős SMS-sel kapcsolatban

Getty Images
Getty Images

A „csomagküldésről” értesítő SMS kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek bankjuk azonnali értesítésével, mobil vagy internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával, s számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményében csütörtökön.

Kiemelték: tényleges támadásnál szükség lehet a bankszámla zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is.

Az MNB arra kérte az ügyfeleket, hogy a banki számlatörténetüket támadás esetén ne mobilbankon, hanem internetbank vagy telefonbanki ügyintéző segítségével tekintsék át.

Az adathalász támadások olyan bűncselekmények, amelyek nem a pénzügyi intézmények IT rendszereit célozzák meg, hanem magukat az ügyfeleket veszik rá banki azonosító adataik megadására – szögezte le a jegybank közleményében.

Hogy mit kell tudnia a fertőzéshullámról, arról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Ezt kell tudni a vírusról, ami a csomagos SMS-ekkel terjed
A csaló SMS-ekkel terjesztett FluBot nevű kártevő először a spanyolokat tarolta le, majd még több országba indult el – köztük Magyarországra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik