Tech

Így kezelik a szolgáltatók a csomagos vírus által küldött SMS-eket

Getty Images
Getty Images

A napokban mi is rendre beszámoltunk a csomagértesítésről szóló SMS-sel terjedő makacs kártevőről, ami további fertőző üzeneteket küld szét az áldozatok mobiljáról bármiféle nyom nélkül. Így nagy valószínűséggel a felhasználó csak a szolgáltatójától értesül a nagy számú elküldött szöveges üzenetről.

Halász Viktor r. százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztály vezetője múlt hét pénteken közölte: akár 1000-1700 SMS-t is elküldhet egy ilyen fertőzött készülék, a költségek viszont az áldozat számláját terhelik. Egy ilyen konkrét bejelentés már érkezett. Hogy számíthat-e valamilyen segítségre a károsult, azzal kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a szolgáltatóknak.

A Magyar Telekom válasza szerint egyelőre és elsősorban a megelőzésre, az ügyfelek tájékoztatására fókuszálnak, hogy minél kevesebben essenek áldozatul a FluBot kártevőnek.

Közben vizsgáljuk ügyfeleink érintettségét, ennek felmérését követően tudunk dönteni a további lépésekről”

– írta meg nekünk a szolgáltató.

Érdemes figyelni a webes felületeket

A Telenor közlése szerint a szolgáltatók ilyen helyzetekben azzal védik az ügyfeleiket, hogy a lakossági és kisvállalkozói fogyasztók esetében a magas forgalmi limitet alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy az előfizetők az Általános Szerződési Feltételekben meghatározott magasforgalmi összeghatárig vagy adatmennyiségig használhatják előfizetésüket.

Ha az előfizetéshez tartozó forgalmuk eléri a magas forgalmi limit értékének 80 százalékát, díjmentes SMS-ben kapnak róla értesítést, ha pedig a 100 százalékát, az Elektronikus Hírközlési Törvény szerint a szolgáltató köteles korlátozni a kimenő forgalmat – beleértve az SMS-t is.

A lakossági (tehát magánszemély, valamint lakossági kezelést kérő cég/egyéb szervezet nevén lévő) és kisvállalkozói ajánlatban 1-14 hívószámmal rendelkező számlás előfizetésekre a limit a szerződéskötést követő 1-6. hónapban lakossági előfizetőknek 16 500 Ft/hívószám, kisvállalkozói előfizetés esetén pedig 11 500 Ft/hívószám. A szerződéskötést követő 7. hónaptól a limit számításának alapját a telefonszám megelőző 6 havi legmagasabb kiszámlázott értéke adja, de minimum 25 400 Ft/hívószám –

– írta meg a szolgáltató.

A Telenor kiemelte, hogy az elküldött SMS-eket az előfizető nem látja a készülékén, de a Telenor ügyfelei a saját előfizetésük forgalmáról a MyTelenor alkalmazásban és az önkiszolgáló webes felületen is naprakészen tudják követni egyenlegük aktuális állását. Érdemes tehát ezt megtenni, ha letöltöttük a fertőző appot.

A Vodafone-tól egyelőre nem kaptunk választ, amennyiben igen, cikkünket frissítjük. 

Kapcsolódó
Ezt kell tudni a vírusról, ami a csomagos SMS-ekkel terjed
A csaló SMS-ekkel terjesztett FluBot nevű kártevő először a spanyolokat tarolta le, majd még több országba indult el – köztük Magyarországra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik