Tech

Több millió forint tűnt el egy magyar nő számlájáról, aki bedőlt a csomagküldős SMS-nek

Getty Images
Getty Images

A napokban mi is rendre beszámoltunk a csomagértesítésről szóló SMS-sel terjedő makacs kártevőről, ami további fertőző üzeneteket küld szét az áldozatok mobiljáról bármiféle nyom nélkül, és banki adatokkal való visszaélésre ad lehetőséget. Múlt hét pénteken a rendőrség sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban, ahol elmondták: addig nem érkezett bejelentés olyan konkrét esettel kapcsolatban, hogy valakinek jelentősebb anyagi kárt okoztak volna a kiberbűnözők. Mostanra már tudni ilyen ügyről.

Az RTL Klub Híradójának keddi adásában egy névtelen áldozat arról számolt be, hogy a fertőzött alkalmazás telepítése után lenullázódott a számlája. A károsult nő a szolgáltatójától kapott SMS-ben értesült arról, hogy letiltották a kimenő hívásait magas értékű tartozás miatt. Utána az ügyfélszolgálat segítségével sikerült visszaállítani a telefonján a gyári beállításokat, ami fertőzésgyanú esetén a javasolt intézkedés. Később még több részlet derült ki: a bankszámlája ellenőrzése után a károsult arra lett figyelmes, hogy több millió forintot loptak el tőle feltehetően a vírust terjesztő kiberbűnözők. A bank azt ígérte, segítenek neki visszaszerezni a pénzt. A nő rendőrségi feljelentést is tett az ügyben.

A rendőrök tájékoztatása szerint amennyiben sikerül azonosítani az elkövetői csoportot, akkor meg fogják tenni azokat a lépéseket, amelyek a vagyon visszaszerzéséhez szükségesek. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője, Bor Olivér a csatornának elmondta: nyomon vannak, rengeteget dolgoznak a kód visszafejtésén és az elkövetők elkapásán. A csalókat előbb bíróság elé kell állítani, és csak a jogerős ítélet után lehet behajtani rajtuk az okozott kár ellenértékét.

Kapcsolódó
Ezt kell tudni a vírusról, ami a csomagos SMS-ekkel terjed
A csaló SMS-ekkel terjesztett FluBot nevű kártevő először a spanyolokat tarolta le, majd még több országba indult el – köztük Magyarországra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik