Tech

Szelfit küldött a Marsról a NASA robotja

NASA/JPL-Caltech/MSSS
NASA/JPL-Caltech/MSSS

A Mars 5 kilométer magas hegye, a Mount Sharp felé tartó Curiosity jelenleg egy Mont Mercou nevű, 6 méteres kiemelkedésnél jár – írja a SciTech Daily. A NASA marsjárója már több alkalommal megörökítette a réteges formációt, a felvételek segítségével látványos képeket hoztak létre a robot profi és amatőr rajongói.

Kapcsolódó
Káprázatos felvételek készültek a Mars westernbe illő tájáról
A felvételeket a Curiosity marsjáró képei alapján hozták létre.

A Curiosity a közelmúltban magát is lefotózta a Mont Mercounál, a felvételei felhasználásával pedig két panorámaképet is létrehoztak. A szelfi 60 felvétel kombinálásával jött létre, a képeket a robot március 26-án készítette. Az új panorámaképek a NASA oldalán tekinthetőek meg.

A szelfin a marsjáró mögött maga a formáció, a robot előtt pedig egy mintagyűjtés nyoma, egy furat látható.

Ez volt a 30. alkalom, amikor a Curiosity mintát emelt ki a vörös bolygó talajából. A begyűjtött anyagot a robot műszereihez továbbította, a kutatók így képesek lesznek felmérni a minta összetételt.

Az űreszköz 2014 óta mászik fel a Mount Sharp oldalán, a régió, ahol a marsjáró jelenleg halad, egy agyagos és egy szulfátos terület között fekszik. A szakértők szerint a térség elemzése segíthet jobban megérteni, hogy miként vált kietlenné az égitest.

A Mont Mercou névadója egy francia hegy, amely a délkelet-franciaországi Nontron mellett található. Mivel a környéken a marsszondák a nontronit, azaz a Nontron közelében gyakori agyagos ásvány jelenlétét mutatták ki, a NASA szakértői gyakran adnak a francia településhez köthető neveket a terület formációinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik