Tech

Készül a gyerekeknek szánt Instagram

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az Instagram már dolgozik egy kifejezetten 13 év alattiaknak szánt alkalmazás fejlesztésén – erősítette meg a hírt a cég vezetője, Adam Mosseri. A Facebook által birtokolt képmegosztóra nagy érdeklődést mutatkozik a fiatalabb korosztályban is, tette hozzá Mosseri, de még nincsen teljesen kidolgozott tervük, miként fogják ezt lehetővé tenni. Az Instagram jelenlegi szabályzata szerint ugyanis csak 13 év felettiek regisztrálhatnak a közösségi oldalra.

Mosseri elmondása szerint szeretnék, ha a kicsiknek szánt felület a szülők számára átlátható lenne, és eszközöket kapnának a gyerekük fiókjának felügyeletére. Joe Osborne, a Facebook szóvivője szerint sok olyan visszajelzésről hallanak, hogy a gyerekek a szüleiktől kérnek engedélyt a regisztrálásra, arra hivatkozva, hogy nem szeretnének lemaradni a barátaik tartalmairól. A Facebook korábban a Messenger Kids-t is elérhetővé tette, ami a Messenger kicsiknek szánt változata, és a 6-12 év közti korosztályra céloznak vele. Hasonlót terveznek az Instagrammal: szeretnék, hogy a felhasználók fiatal rétege felfedezhessen az érdeklődési köréhez, hobbijaihoz fűződő tartalmakat úgy, hogy a szülők kontrollt gyakorolhatnak a tevékenységük felett.

A 13 év alattiaknak szánt online szolgáltatások nem csak privátszféria szempontjából problémásak, de jogilag is érzékenyebb terület. 2019 szeptemberében az amerikai kereskedelmi bizottság 170 millió dollárra büntette a Google-t, amiért előzmények alapján céloztak meg gyerekeket reklámokkal a YouTube-on, ezzel megsértve a gyermekekre vonatkozó online adatvédelmi törvényt (COPPA). A TikTok elődjeként tekinthető Musical.ly ugyanebben az évben 5,7 millió dollár büntetlst kapott szintén emiatt.

A Messenger Kidsszel sem ment minden zökkenőmentesen, több gyermekjogi aktivista adott annak hangot, hogy az alkalmazás használata káros a gyerekekre nézve. 2019-ben pedig egy sérülékenység lehetőséget adott  arra, hogy idegenek is csatlakozhassanak a csoportbeszélgetésekhez, amit a Facebook ugyan gyorsan javított, de megmutatta, hogy az ilyen rendszerek sem feltétlen tudják biztonságban tartani a gyerekeket a neten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik