Belföld koronavírus

Müller Cecília: Most helyzet van, a bejelentett szigorítások szükségesek

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely bejelentette a következő hetekre vonatkozó új szigorításokat. Április 7-ig bezárnak az óvodák és az iskolák, március 22-éig pedig pár kivétellel az üzletek is, és szünetelnek a szolgáltatások.

Kapcsolódó
Két hétre lezár az ország
Az eddigi legszigorúbb korlátozást vezették be.

Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a bejelentett intézkedések szükségesek,

le kell törnünk a harmadik, nagyon dinamikusan emelkedő hullám szakaszát.

A tiszti főorvos szerint „most helyzet van”, így a szigorítások nem voltak elkerülhetőek. Majd megjegyezte: a vírus exponenciális ütemben terjed, ezért a kontaktszámok mielőbbi csökkentése, illetve a beadott védőoltások számának növelése a cél.

A reprodukciós ráta most 1,3, ami Müller szerint nagyon magas, a vírus visszaszorításáról csak akkor tudunk beszélni, ha ezt a számot egy alá szorítjuk. A hazai egészségügyi rendszer rendkívül leterhelt, ugyanakkor Európában már harmadikok vagyunk a beadott oltások tekintetében, tette hozzá.

Az oltás után két hét kell a védettség kialakuláshoz, ám a fertőzés még ekkor sem kerülhető el feltétlenül, de a szövődmények kialakulása, a halálozás csökkenthető. A tiszti főorvos elmondta: a hétvégén 70 ezer 60 évesnél fiatalabb regisztrált beoltása következik majd az AstraZeneca vakcinával, a jövő héten pedig újabb 395 ezer idős embert szeretnének beoltani. „Felgyorsul az idősek beoltása” – jegyezte meg, miután a ma érkezett, 105 ezer darab oxfordi vakcinával is elkezdik oltani az időseket, több más országhoz hasonlóan. (Eddig csak a 60 év alattiak kaphatták ezt a vakcinát idehaza.) Müller arra is kitért, hogy 1,5 millió 60 évesnél idősebb regisztrált az oltásra.

A hétvégi oltásra a regisztrált 60 évnél fiatalabb krónikus betegeket még ma SMS-ben fogják értesíteni az oltás helyéről és időpontjáról, ám a kórházi oltóponton akár 40-60 percet is kell majd várakozni. Ezért türelmet és körültekintést kért az érkezőktől. „A járvány tombol, az esetszám növekszik”, ezért vigyázni kell egymásra az oltóponton is – mondta az országos tiszti főorvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik