Tech

Több ezer mobilappon keresztül szivároghatnak a felhasználók adatai

Getty Images
Getty Images

Több ezer androidos és iOS-es mobilalkalmazás ad rá lehetőséget, hogy rosszakarók hozzáférjenek a felhasználók adataihoz – írja a TechRadar. A Zimperium biztonsági cég több mint 1,3 millió olyan appot elemzett, amelyek nyilvános felhőszolgáltatásokat használnak, és vizsgálatuk szerint ennek 14 százalékát hanyagul kezelik a fejlesztők, akik nem konfigurálták kellően biztonságosan a felhős tárhelyüket. A szükséges biztonsági beállítások hiánya miatt az ott tárolt adatok hozzáférhetők a rosszakarók számára.

A szakértők egész pontosan 11 877 androidos és 6608 iOS-es alkalmazást kifogásoltak ilyen szempontból, de mivel még nem értesítették az összes fejlesztőt, a biztonság kedvééért a nyilvánosság előtt nem nevezik meg a problémás szoftvereket – elkerülve, hogy a kiberbűnözők támadásba lendüljenek a hibák kijavítása előtt. A Zimperium vezetője, Shridhar Mittal abban bízik, hogy a vizsgálat hatására már fejlesztők is komolyabban veszik majd a biztonsági beállításokat.

A Wired szerint az egyik problémás app egy Fortune 500-as cég által fejlesztett mobiltárca, amin keresztül pénzügyi adatok is veszélybe kerülhetnek. Egy közlekedési alkalmazáson keresztül pedig korábban már volt rá példa, hogy fizetési adatok kerültek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik