Tech

Valaki bejelentkezett a Facebook-fiókomba, most mit csináljak?!

Getty Images
Getty Images

A facebookozók rémálmai közé tartozik, hogy egy napon a kijelzőn felbukkan az értesítés: gyanús bejelentkezést észlelt a rendszer a fiókunkban. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy egy általunk ismert kíváncsi személy, vagy rosszakaró akarna hozzáférni életünk rejtett zugához, könnyen lehet, hogy korábban kiszivárgott email-cím és jelszó párossal próbálkoznak kiberbűnözők, vagy akár egy kamuértesítéssel próbálják éppen lenyúlni az adatokat.

A Kaspersky biztonsági cég szakértői blogposztban szedték össze, hogyan érdemes nyugalmunkat megőrizve cselekedni, mielőtt pánikba esnénk.

  • Először is jelentkezzünk be a fiókunkba egy általunk használt, megbízható eszközön, de ne a kapott értesítésben szereplő linken keresztül – mint már említettük, ez vezethet adathalász-oldalra is. Inkább használjunk a telefonunkon lévő alkalmazást, vagy a webes böngészőből a hivatalos címet.
  • Amennyiben sikerül, azonnal keressük meg a fiók beállításait és ellenőrizzük, hogy hiteles-e az értesítés. Ehhez a Biztonság és bejelentkezés menüpont alatt koppintsunk A Facebooktól érkezett legutóbbi e-mailek megtekintése opcióra a menü alján, itt nézhetjük vissza egy felületen a rendszertől kapott biztonsági értesítéseket.
  • Ezután ugyanígy a Biztonság és bejelentkezés alatt nézzük át a Bejelentkezett helyek panelt, ahol láthatjuk, milyen eszközről történtek korábban belépések a fiókba. Ha itt nem találunk semmi gyanúsat, akkor könnyen lehet, hogy az értesítés kamu volt. Ha találunk olyan eszközt, ami nem hozzánk tartozik, léptessük ki, majd változtassunk gyorsan jelszót.
  • Mindezek után mindenképp engedélyezzük a kétfaktoros hitelesítést, aminek külön menüpontja van. Ennek fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. Ha beállítjuk, a rendszer a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kéri majd minden alkalommal (ez lehet SMS-ben küldött kód is), amikor valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebookot, amelyet a rendszer nem tud azonosítani. Ez azt jelenti, hogy mások akkor se fognak tudni csak úgy bejelentkezni, ha megszerezték volna a belépési adatainkat.
  • További lépésként érdemes még elvégezni egy alapos vizsgálatot az eszközön valamilyen antivírus-szoftverrel, illetve más olyan szolgáltatásokban is változtassuk meg a jelszavunkat, ahol esetleg ugyanazt használtuk, amit a közösségi oldalon.

És ha nem tudok belépni a jelszavammal?

Ez már sajnos egyértelműen igazolja a legrosszabb forgatókönyvet: valaki átvette az irányítást a fiók felett. A Facebooknak egy külön felülete van az ilyen esetek jelentésére, ami ezen a linken érhető el. Menjünk végig a folyamaton, igazoljuk telefonszámmal és email-címmel, hogy mi vagyunk a fiók jogos tulajdonosai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik