Tech

Milliárdokat fizet a Facebook az arcfelismerés miatt pert indító felhasználóknak

Getty Images
Getty Images

A Facebook összesen 650 millió dollár (kb. 195 milliárd forint) kártérítést fizet annak az Illinois államban élő 1,6 millió felhasználónak, akik korábban csoportos pert indítottak a közösségi óriás ellen arcfelismeréses technológia használata miatt. A sértettek egyenként legalább 345 dollárt (kb. 104 ezer forint) kapnak. Ez az eddigi egyik legnagyobb összeg, amit kifizetnek adatvédelmi perben.

A 2015-ben indult ügy apropója, hogy a felhasználók panasza szerint a fotókon történő megjelöléshez („betaggeléshez”), arcfelismerő algoritmust is használt a szolgáltatás, amihez a korábban feltöltött fényképeiket is átfésülték – a felhasználók egyértelmű hozzájárulása nélkül. Illinois államban az úgynevezett Biometric Information Privacy Act nevű adatvédelmi törvény rögzíti, hogy cég nem menthet anélkül biometrikus adatokat, hogy írásban közölte volna az adatok mentésének célját és a megőrzésének idejét az érintettel.

A közösségi óriás tavaly nyáron 100 millióval soványabb összegben, 550 millió dollárban szeretett volna megállapodni, ám James Donato bíró kevesellte az összeget. Végül sikerült pontot tenni az ügy végére a jelenleg meghatározott, közös megegyezéssel elfogadott 650 millió dollárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik