Tech

A magyarok többsége nem bízná a kormányra a techcégek szabályozását

Getty Images
Getty Images

A lakosság alig több mint negyede bízná egy magyar állami szervre a Facebook és más közösségi oldalak felügyeletét. A többség inkább bízná egy Európa Unió által létrehozott hatóságra a cenzúrázás vizsgálatát, miközben a hazai felnőtt lakosság 27 százaléka egyáltalán nem szólna bele a techcégek tartalmi irányelveibe, derül ki a napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív felméréséből.

Kapcsolódó
Tavasszal jön a magyar Facebook-törvény
Varga Judit a felelőse, már javában egyeztet róla.

A kutatásból kiderül, a magyarok nagyobbik része, 45 százalék közösségi oldalak szabályozását egy közös EU-s testületnek adná, csak 28 százalék engedné ezt át a magyar kormány által létrehozott szervnek. Miközben majdnem ugyanennyien (27 százalék) egyáltalán nem tartanák jónak, ha a magáncégekre tartalmi szabályozást erőltetnének.

Érdekesség, hogy ritkán látott eltérés figyelhető meg a magyar férfiak és nők véleménye között: előbbi csoport 50 százaléka sorolná a közösségi oldalak felügyeletét uniós szerv alá, a nőknél ez csak 42 százalék. Pont ez a csoport az, amelyik 30 százalékban itthon tartaná erről a döntési jogot.

A napi.hu azt írja, felszínre jött egy generációs szakadék is a kérdésben: a magyar fiatalok alig 17 százaléka adná az Orbán Viktor vezette kormány kezébe a furkósbotot, miközben 41 százalékuk egyáltalán nem, 42 százalékuk uniós szinten szabályozna. Eközben a 60 évesnél idősebb lakosság 38 százaléka tartaná fenn ezt a jogot egy magyar hatóságnak, 49 százalék hagyná uniós szinten a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik