Tech

Katasztrófákra segít felkészülni a Föld digitális mása

Getty Images
Getty Images

Új programot indítottak az Európai Unió tudósai: a Destination Earth projekt célja, hogy megalkossák a Föld digitális mását azért, hogy jól modellezhessék a klímaváltozás hatásait, és a különböző klímavédő rendelkezések következményeit – írja az IFL Science.

A sajtóközlemény szerint a DestinE az európai zöld megállapodás keretein belül fog futni, és segíteni fog meghatározni, hogy melyik intézkedésnek milyen haszna van. A cél egyszerű: felgyorsítani a döntéshozást, és jobban átlátni, melyik szabályozásnak milyen következményei lesznek.

Ahhoz, hogy a bolygó ikertestvére megszülessen, szuperszámítógépekre és felhőalapú rendszerekre lesz szükség, hiszen óriási számítási kapacitás kell ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult rendszert létre lehessen hozni. Egyelőre ez nem áll rendelkezésre, így a technológiai feltételek biztosítása az első számú lépés. Ez az oka annak, hogy az EU 8 milliárd eurós befektetési alapot hozott létre,

amit szuperszámítógépek fejlesztésére akar költeni, a program még idén elindul.

A digitális Földet a klímaváltozás és az ahhoz köthető rendelkezések hatásainak lemodellezésén kívül arra is használják majd, hogy előre megmondják, milyen pusztítást végezhetnek az olyan természeti katasztrófák, mint egy hurrikán vagy egy földrengés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik