Tudomány

Fellép a Greenpeace az Őrségi Nemzeti Parkba tervezett beruházás ellen

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Ahogy korábban megírtuk, a MOL tavaly év végén engedélykérelmet nyújtott be „szénhidrogén termelési és kutatási célú kút lemélyítése” céljából az Őrségi Nemzeti Park területére a Vas Megyei Kormányhivatalhoz. A Greenpeace most közleményben reagált a hírre.

A környezetvédő szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a klíma- és ökológiai vészhelyzetben új szénhidrogén-termelő kutat létesítsenek, ráadásul egy nemzeti parkban.

A Greenpeace ügyfélként bejelentkezett a Vas Megyei Kormányhivatalnál az eljárásba, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben.

„2021-ben a klíma- és ökológiai válság közepén a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésén kellene fáradozni, nem pedig új olaj- vagy földgázkutakat fúrni. Azt pedig, hogy egy magyar nagyvállalat közérdekre hivatkozva kezdene rombolásba természetvédelmi területen, hogy a végén csak még több klímagyilkos gáz juthasson a levegőbe, érthetetlennek és abszurdnak tartjuk. Ráadásul teljesen egyetértünk a helyiekkel, az Őrség csendje közérdek, egy páratlan természeti tájról van szó, amit így kell megőriznünk, megvédenünk.” – mondta Perger András, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Greenpeace szerint egy kőolaj-kitermelő ipari beruházás, majd az azt követő üzemeltetés súlyosan befolyásolná a terület természetes élővilágát és a környéken lakók életét. A MOL által megrendelt hatástanulmány is felsorolja a területen megtalálható ökológiai értékeket, és leírja azt is, milyen káros hatásokkal járna a projekt: a zaj-, fény- és porszennyezéstől kezdve a megnövő forgalmon keresztül egészen a madarak költőhelyének megzavarásáig.

A lakott területtől pár száz méterre tervezett beruházás ellen tiltakozók múlt héten indított petíciójához eddig több mint 16 ezren csatlakoztak. A Greenpeace arra buzdít minden, Magyarország természeti értékeiért aggódó embert, hogy adják a nevüket az aláírásgyűjtéshez. Dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója szerint az Alaptörvény védelme alatt álló természetvédelmi területen a közérdek a természet védelme, rendelet mondja ki, hogy a bányászati célú kutatási tevékenység nem élvez elsőbbséget a nemzeti park részét képező területen.

A Greenpeace követelése, hogy az Őrség egész Európában kiemelkedően gazdag élővilágát, a gyönyörű tájat, a különleges településszerkezetet és az ott élő embereket ne veszélyeztesse a MOL. A szervezetnél úgy vélik, alapvető szemléletváltásra van szükség a nagyvállalatok részéről is, hogy megfékezzük a természet pusztulását és a klímaválságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik