Tech

Továbbra is Kína a mikrochipek legnagyobb felvevőpiaca

Getty Images
Getty Images

Kínában tavaly 143,3 milliárd dollár értékben adtak el mikrochipeket, ami 9 százalékkal több a megelőző évi 131,3 milliárd dollárnál, és ezzel az ázsiai ország megőrizte 2005 óta listavezető helyét a világon – írja az MTI az IC Insights piackutatóra hivatkozva.

Az ázsiai országban tavaly eladott összes chip 30 százaléka a számítógépekben használt DRAM-memóriákra, illetve a főként a mobiltelefonokban és digitális fényképezőgépekben használt NAND flash memóriákra esett. A Kínában értékesített összes mikrochipen belül a DRAM piaci részesedése 18,8 százalékra csökkent a 2019. évi 21 százalékról, míg a NAND flash memóriáké 10,9 százalékról 11,1 százalékra emelkedett 2020-ban.

A komponensek 60 százalékát, mintegy 86 milliárd dollárnyit exportra szánt készülékekbe építették be, a fennmaradó 40 százaléka belföldi piacon értékesített készülékekben talált vevőre.

A piackutató azzal számol, hogy Kína és az ázsiai és csendes-óceáni térség más országai együttesen 68,1 százalékra növelik részesedésüket a globális chippiacon 2025-re a tavalyi 63,8 százalékról. Az IC Insights rámutatott ugyanakkor arra,

hogy miközben Kína a mikrochipek legnagyobb felvevőpiaca a világon, az országon belül csak egy kis részét gyártják azoknak, és ez a helyzet a közeljövőben valószínűleg nem is változik.

Kínában tavaly 22,7 milliárd dollárnyi chipet gyártottak, ami a teljes belföldi kereslet 15,89 százaléka.

Ezen belül a kínai cégek csupán 8,3 milliárd dollárnyi chipet gyártottak, a keresletnek mindössze az 5,9 százalékát fedezték, míg a többit a külföldi tulajdonban lévő cégek állították elő kínai gyáraikban, olyanok, mint például a TSMC, az SK Hynix, a Samsung vagy a UMC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik