Tech

Fontos bejelentésre készül az Apple

Az Apple ARM-alapú processzorok iránti érdeklődése már évek óta nyilvánvaló, így mostanra időszerűvé is vált, hogy fejlemény történjen ilyen téren. A Bloomberg értesülése szerint a cég nemsokára fontos bejelentést tehet: saját tervezésű ARM-alapú processzorait kezdi használni az Intel komponensei helyett, az első ilyen hardverre épülő Mac PC-t pedig 2021-ben dobhatják piacra. A hírt hivatalosan a június 22-én kezdődő, idei WWDC fejlesztői konferencián közölhetik, amit a koronavírusos járvány miatt online tartanak meg. A lap szerint az egészségügyi helyzet természetesen módosíthat a rendezvény bejelentésein.

A cég utoljára a 2005-ös fejlesztői konferenciáján tett ilyen súlyú bejelentést chipekkel kapcsolatban, amikor Steve Jobs közölte, hogy az IBM és a Motorola által közösen készített PowerPC mikroprocesszort az Intel hardvereire váltják.

Korábban már beszéltek róla közeli források, hogy a cupertinóiak legalább három, ARM-alapú Mac-processzoron fejlesztésén dolgoznak a Kalamata kódnéven futó projekt alatt. A lépéssel a cég saját kezébe veheti a notebookok és PC-k fejlesztését, ami nem csak több profittal járhat, de fejlesztés terén nagyobb mozgástérrel is.

Az Intelre való ráutaltság is megszűnik, ráadásul az ARM-alapú chipek az utóbbi időben jelentősebb fejlődést tudtak teljesítmény terén felmutatni, mint az Intel alternatívái. Az energiahatékony chipek egyben utat nyithatnak a vékonyabb és könnyebb MacBookok felé. Az Apple láthatóan arra törekszik, hogy az iPhone, iPad, illetve Mac eszközök egy közös architektúrán alapuljanak, a közös fejlesztői platformot pedig a Project Marzipan alatt készítik.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik