Tech

Az Adobe Flash hamvait is kegyetlenül kisöpri az új Windows frissítés

AFP
AFP

A Windows 10 felhasználók egy részének a héten vált letölthetővé az a frissítés, ami végérvényesen és örökre elpucolja az ósdi Adobe Flash nyomait a rendszerből. A Microsoft kiadta a KB4577586-es csomagot, amit ugyan hivatalosan már tavaly október végén bejelentett, de akkor még csak opcionális volt a telepítése, a Microsoft Update Catalogon keresztül volt lehetőség a letöltésére manuális úton. A héten viszont már kötelezővé teszi, forszírozza a cég a telepítést, utána már egyáltalán nem fog a rendszer támogatni semmilyen Flash-tartalmat, és eltávolítja a Flash Playert is. A Microsoft elmondása szerint ezt a csomagot installálás után már nem lehet majd törölni.

Az Adobe 2017-ben jelentette be, hogy megválik a Flash-től, 2020-ban megszüntetik a támogatást és terjesztést, addig is csak biztonsági frissítéseket kap az elavult technológia. Ezért arra kérték a fejlesztőket, hogy álljanak át valamelyik modern, nyílt szabványra. Tavaly decemberben ért véget a történet, lezárul az 1996-ban kiadott, majd a kétezres éveket meghatározó lejátszó pályafutása. Akkor a cég hozzátette, hogy a felhasználók ne próbálják megkerülni a helyzetet, a kiberbűnözők legálisnak álcázott Flash Player telepítőkkel eddig is előszeretettel terjesztettek kártevőket.

Az Apple 2011-ben elhunyt vezére, Steve Jobs volt az első, aki erősen ellenezte a Flash-t amiért az sokszor nem működik megfelelően, és a hackerek is előszeretettel használják ki sérülékenységeit, ezért 2010-ben megszüntették annak támogatását iOS-en. Több biztonsági cég is arra figyelmeztette a felhasználókat korábban, hogy inkább távolítsák el gépükről a szoftvert. Az Adobe döntésének legnyomósabb oka a Flash elavultsága.

Kapcsolódó
Az Adobe Flash nyomait is kipucolja a Microsoft
Egy új Windows 10 frissítés segít megszabadulni az elavult technológiai visszamaradt darabjaitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik