Tech

Drágább, de jobban jár, ha jogtiszta Windows 10-et használ

Kiyoshi Ota / Bloomberg / Getty Images
Kiyoshi Ota / Bloomberg / Getty Images
A koronavírus-járvány minden korábbinál jobban rávilágított arra, hogy a számítógépek, laptopok, táblagépek az életünk számos területén nélkülözhetetlen kellékekké váltak. Hiszen hogyan tudnánk home office-ban dolgozni, videóhívásokat bonyolítani, online rendeléseket leadni a kütyüink nélkül? Ám ahogy a legtöbb használati tárgyunk, ezek az eszközök is gondoskodást, karbantartást, figyelmet, na és persze védelmet igényelnek, ha sokáig szeretnénk őket használni. Arról nem is beszélve, hogy a feladatok elvégzése mellett számos személyes információ tárolására használjuk őket, mondhatni, hogy a fél életünk rajta van a telefonunkon, laptopunkon.

Az átlagfelhasználók jelentős százaléka viszont nem hiszi el, hogy érdekes célpont lehet a kiberbűnözők számára. Ráadásul a digitális térben, ami egy nem megfogható, elvont fogalom, nincs olyan veszélyérzetünk, mint a fizikai valóságban. Van hát hova fejlődni tudatosság terén, és legtöbben erre csak akkor eszmélnek rá, ha már megtörtént a baj. Pedig csak pár dologra kell odafigyelni, hogy a későbbi esetleges problémáknak elejét vegyük.

Nem olyan nagy ördöngösség a biztonság

A biztonságos munkakörnyezet kialakításával kapcsolatban sokaknak első tennivalóként egy antivírus szoftver telepítése juthat eszébe. Ez valóban elengedhetetlen, főleg azért, mert nap mint nap újabb fenyegetéseket fedeznek fel a biztonsági szakértők, amik bekerülnek az antivírusok adatbázisaiba. A kulcsszó itt is a frissítés: időről időre frissíteni kell az adatbázist, a program csak így ismeri fel az újabb fenyegetéseket. És frissítés a kulcsszó bármilyen más alkalmazás esetében, legyen az mobilapp, vagy PC-s szoftver. A fejlesztők nem véletlenül jelentkeznek rendszeres szoftverfrissítésekkel: azok szinte mindig tartalmaznak olyan javításokat, amik kihasználható sérülékenységeket foltoznak be az általunk használt programokban, ezzel elzárva az utat rosszakarók elől.

A rossz hír, hogy a kiberbűnözők sok esetben kalózszoftverekben rejtik el a kártékony kódokat. Hiszen fizetni alapvetően nem szeretünk, és csábító lehet a torrentoldalak, kalózoldalak kínálata, ahonnan egy gombnyomással megkapjuk a tört programokat. Ám ez meglehetősen kockázatos hozzáállás. Különösen akkor, ha nem átlagfelhasználóról, hanem egy cégről van szó, hiszen ekkor már nem csak a saját adatainkat kockáztatjuk, hanem ügyfelek és alkalmazottak személyazonosságáról szóló adatokat, banki információkat, fontos dokumentumokat is veszélynek teszünk ki.

A pandémiás időszakban a cégek adatai a távmunka miatt különös figyelmet igényelnek. Amennyiben nem jogtiszta szoftvert használ, vállalkozása nagy kockázatot vállal – mivel a hamis szoftverekbe gyakran rosszindulatú programokat és kémprogramokat ágyaznak be, vagy a bennük megbújó sérülékenységeken keresztül azok később is eljuthatnak az eszközökre.

Szoftverhasználat esetében tehát a jogtiszta program megvásárlásával, és annak folyamatos frissítésével, naprakészen tartásával tehetünk sokat magunkért és az adatainkért.

Egy szoftver mind felett

Frissíteni pedig nem csak a munkavégzéshez használt irodai programokat kell, de magát a laptop lelkét jelentő operációs rendszert is. Mivel a kiberbűnözők elképesztő sebességgel fejlesztik az újabb és újabb kártevőket, ezért nincs ellenük bombabiztos védelem, csak a versenyfutás marad. Egy fejlesztő pedig hiába reagál kellően gyorsan, ha felhasználó nem hajlandó tartani a lépést. Sok esetben erre kínál kényelmes megoldást az automatikus frissítés, ami szintén a jogtiszta szoftverek előnyei közé sorolható. Ilyenkor nincs sok dolgunk, hiszen a rendszer maga csatlakozik a telepítőfájlokat tartalmazó szerverhez, majd percek alatt elvégzi a feladatot – ilyen például a sokak számára néha talán idegesítő, mégis roppant hasznos és elengedhetetlen Windows-frissítés.

A Windows 10 az egyik legelterjettebb operációs rendszernek számít a világon, és nem véletlen, hogy a Microsoft hangsúlyozza a felhasználók felé is, hogy a régebbi verziók helyett a legújabb rendszert használják – hiszen ehhez érkeznek a legújabb fenyegetéseket kiiktató javítások.

A legális forrásból, hivatalos viszonteladóktól szerzett szoftvereknek több előnyük is van a tört szoftverekkel szemben. Ha például jogtiszta Windows 10-et használunk, akkor:

  • rendszeresen értesítést kapunk a legújabb frissítésekről/javításokról, amiket azonnal telepíthetünk,
  • bármilyen probléma felmerülésekor azonnal segítségül hívhatjuk a Microsoft hivatalos supportját,
  • nem kapunk idegesítő értesítéseket arról, hogy aktiválnunk kellene a rendszert,
  • teljes hozzáférést kapunk a Windows összes funkciójához,
  • elég egyszer megvásárolnunk, és örökre a miénk marad.

Ezzel szemben ha nem jogtiszta, tört programunk van, akkor folyamatosan ott lebeg az adatvesztés, az érzékeny információk ellopásának lehetősége.

De honnan tudom, hogy jó helyen járok és vásárolok?

Az online vásárlás gyors, kényelmes és remek módszer lehet, de itt zajlik a legtöbb átverés is. A józan ész szerint, ha valami túl jó, hogy igaz legyen, az nagy valószínűséggel nem valódi. A hamis szoftvereket árusító emberek gyakran kissé a normál kereskedelmi ár alatt hirdetik a termékeket, így azt hiheti a felhasználó, hogy egyszerűen jól járt. Az ár természetesen fontos, de nem csak erre kell gondolni.

A legjobban akkor járunk, ha egyszerűen nem vásárolunk bizonytalan felhasználású termékkulcsokat. Ha gyanakodnánk, érdekes megnézni adott oldalon a kapcsolati adatokat. Ha nincsenek kapcsolattartó adatok, az gyakran arra utal, hogy a webhely mögött hamisítók rejtőzködnek, akik nem adják ki vállalati azonosságukat. Online vásárlás esetén használjon biztonságos fizetési módot, ne fizessen készpénzzel vagy azonnali pénzátutalással.

Fontos tudnivaló, hogy az Eredetiséget igazoló tanúsítványokkal (COA) együtt forgalmazott Termékkulcs-kártyákon kívül Microsoft nem forgalmaz termékkulcsokat önálló termékként.

Ha termékkulcsokat kínáló aukciós webhelyeket, online apróhirdetéseket vagy más weblapokat lát, az azt jelenti, hogy ezek a kulcsok valószínűleg nem jogtiszta forrásból származnak.

Ha lopott vagy hamis termékkulccsal aktiválja a számítógépre telepített Windows rendszert, lehet, hogy a kulcs nem működik az aktiváláshoz, lehet, hogy azt más egy másik számítógép használja, illetve előfordulhat, hogy a Microsoft később letiltja azt, amikor bejelentik a kulcs lopását. Tehát végül rosszabbul is jár, mert a kifizetett összegért lehetséges, hogy semmit nem kap cserébe.

A Windows operációs rendszer beszerzésének legjobb módja, ha a laptoppal már egy előretelepített, eredeti Microsoft szoftvert vásárol, azt a hivatalos viszonteladótól, vagy a Microsoft oldaláról vásárolja meg.

Szponzorált tartalom

A Microsoft aloldalán megtudhatja, hogy a Microsoft szoftvere és hardvere eredeti-e. A cikk a Microsoft támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik