Tech

Nem csak a magány, de még a kiberbűnözők is kínozzák a szingliket

Getty Images
Getty Images

A járvány miatti szabályozások miatt a randevúzás és a társkeresés is nehezebbé vált az elmúlt évben, de ahogy a Kaspersky biztonsági cég is megjegyzi közleményében: a párkeresés digitalizálódása nem új keletű dolog, az online ismerkedést általában személyes interakciók és tapasztalatok követik.

Erre rátesz az is, hogy a biztonsági cég friss kutatása szerint a magány egyre fokozódik, az európai lakosok 84 százaléka magányosabbnak érzi magát, mint a járvány kitörése előtt. És ahogy az egyedüllét érzése egyre inkább teret nyer, érthetővé válik a következtetés, hogy a mesterséges társaság és közelség gondolata már nem is olyan furcsa, mint amilyennek 2019-ben tűnhetett.

A magányosság érzése legfőképpen a fiatalok életét nehezíti meg, a Kaspersky magyarokat felmérő kutatása szerint a Z és Y generáció 64 százaléka érezte leginkább magányosnak magát a lezárások idején, hiszen a társas összejövetelek és randevúk is megszűntek, vagy az online térbe terelődtek át.

Az online társkeresőkre tehát egyre nagyobb figyelem összpontosul a társadalmi távolságtartás időszakában, ezek az oldalak és alkalmazások azonban gyakori célpontjai a kiberbűnözőknek is. Az interneten megszámlálhatatlan népszerű társkereső alkalmazás és weboldal hamisítványaival találkozhatnak a társra vágyók, ezek pedig szinte tökéletes másolatai az eredeti oldalaknak vagy applikációnak.

Ezeket használják aztán a támadók a mobil eszközöket célzó malware-ek terjesztésére vagy személyes adatok megszerzésére, hogy aztán kéretlen reklámokkal bombázzák a felhasználókat.

A Kaspersky a következőket tanácsolja a kiberkockázatok elkerüléséhez, így Valentin-nap előtt, de úgy általánosságban is:

  • Mindig ellenőrizze az alkalmazásengedélyeket, hogy lássa, mit tehetnek meg a telepített alkalmazásai!
  • Ne telepítsen alkalmazásokat nem megbízható forrásokból, még akkor sem, ha erősen reklámozzák őket, és blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefonja beállításaiban!
  • Informálódjon a felkeresni kívánt társkereső weboldalról: keressen rá a neten, hogy milyen a hírneve, és próbáljon meg felhasználói véleményeket találni!
  • Használjon megbízható antivírus-szoftvert!
  • Ne osszon meg túl sok személyes információt idegenekkel!
  • Igyekezzen meggyőződni róla, hogy valós személlyel beszélget-e, mivel a csalók gyakran hamis profilt használnak az átveréseikhez!

Romantikus csalásokról bővebben itt írtunk korábban:

Kapcsolódó
Pénzért törnek össze szíveket az igazi nigériai hercegek
Nigériában külön nevük is van az e-mailes csalóknak: ők a yahoo boyok, akik közül néhánynak nagyon bejött az élet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik