Tech

Oktatóplatformok neve mögé bújnak a bűnözők

Getty Images
Getty Images

A folytatódó világjárvány következtében az iskolák újabb bezárásokra kényszerülnek vagy hibrid oktatási modellben (jelenléti és távoktatás egyszerre) próbálnak működni, így az oktatási szektor továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja az interneten – hívja fel rá a figyelmet a Kaspersky biztonsági cég.

A 2020. július és december közötti időszakban 270 171 felhasználót értek olyan különféle fenyegetések, amelyeket népszerű oktatóplatformok álcája alatt terjesztettek. Ez a szám 60 százalékos növekedést jelent 2020 első feléhez képest.

A legnépszerűbb csali a Zoom volt.

Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a Zoom a virtuális mítingek legnépszerűbb platformja: naponta több mint 300 millióan vesznek részt Zoomos mítingeken. A második legnépszerűbb csalinak a Moodle bizonyult, míg a harmadik helyet a Google Meet szerezte meg. A népszerű online oktató-/videókonferencia-platformok álcája alatt fenyegetéseket kapó felhasználók száma egy kivételével minden platformon nőtt – ez az egy kivétel a Google Classroom volt.

A fenyegetések mintegy 98% nem vírus volt, hanem riskware és adware. Az adware kéretlen hirdetésekkel bombázza a felhasználókat, a riskware pedig olyan különféle fájlokat tartalmaz – böngészősávoktól és letöltés-kezelőktől a táv-rendszergazdai eszközökig –, amelyek különféle műveleteket hajthatnak végre a számítógépen a felhasználó hozzájárulása nélkül. Az észlelt fenyegetéseknek mintegy egy százaléka volt trójai vírus.

A népszerű videómíting-alkalmazások és online oktatóplatformok álcája alatt terjesztett fenyegetésekkel a felhasználók általában hamis alkalmazástelepítők formájában szembesülnek. Ilyenekkel eredeti platformoknak kinéző nem hivatalos weboldalakon, vagy a platformról érkező különleges ajánlatoknak vagy értesítéseknek álcázott e-mailek formájában találkozhatnak.

Sajnos mindaddig, amíg minden tanuló teljes „munkaidőben” vissza nem ül az iskolapadba, az oktatási intézmények népszerű célpontjai maradnak a kiberbűnözőknek, különösen azért, mert ez a szektor hagyományosan nem tekinti prioritásnak a kiberbiztonságot. A világjárvány azonban egyértelművé tette, hogy ezen változtatni kell, már csak azért is, mert a technológia egyre jobban beépül az oktatásba, legyen szó akár virtuális, akár tantermi oktatásról”

– mondta ennek kapcsán Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

A cég az alábbiakat tanácsolja a felhasználóknak:

  • Ne töltse le ezen alkalmazások/platformok nem hivatalos verzióit vagy módosításait! Keressen információkat a fejlesztőről, és válassza a hivatalos alkalmazásáruházakat.
  • Minden fiókjához más és más, erős jelszót használjon!
  • Mielőtt bármit is letöltene az eszközére, mindig ellenőrizze, hogy az adott cég hivatalos weboldalán jár-e! A hamis weboldalak pont úgy tudnak kinézni, mint az igaziak, ezért mindig kétszer is ellenőrizze az URL formátumát és a cégnév helyesírását, mielőtt bármit is letöltene.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik