Tech

Halottakat utánzó chatrobot ötletét védette le a Microsoft

Getty Images
Getty Images

Sci-fiből származó ötletnek tűnik, hogy egy napon egy elhunyt szerettünket mímelő csevegőrobottal társalogjunk, de úgy tűnik, hogy a Microsoft fejében komolyan megfordult a gondolat. A redmondi cég szabadalmi kérvényt nyújtott be olyan chatrobotok létrehozására, amik konkrét, elhunyt emberek személyiségét „kapnák meg”. Ez azért különösen ijesztő, mert a virtuális avatár elkészítéséhez az elhunytról készült képeket, videókat, hangfelvételeket, az általa írt közösségimédia-posztokat és üzeneteket használnák fel. Ezen információk alapján jó eséllyel szimulálható lenne a beszélgetésekben a másik fél társalgási stílusa.

A Microsoft a dokumentációban úgy fogalmaz, hogy a „csevegőrobot által képviselt konkrét személy lehet egy múltban, vagy a jelenben is élő entitás, például barát, rokon, híresség, kitalált szereplő, történelmi alak”. A chatrobotot 2D-s, vagy 3D-s virtuális avatár egészítené ki. Persze ahogy minden szabadalom esetében, most sem kell készpénznek venni, hogy kézzel fogható termék válik az ötletből.

A koncepció ismerős lehet a Black Mirror sorozat „Be Right Back” című részéből, amiben egy fiatal nő a balesetben elhunyt kedvesét utánzó chatrobottal kezd beszélgetni, majd a róla mintázott robottal próbálja tovább élni az életét. Ezen cikkünkben pedig mi is írtunk bővebben olyan próbálkozásokról, melyek szintén az emberi személyiség átörökítésével próbálkoznának, de még gyerekcipőben járnak.

Sokkal inkább fontosabb kérdés, hogy egy ilyen technológia hogyan írná át a gyásszal való viszonyunkat. Jean Baudrillard szociológus szerint ugyanis jóval nehezebbé válhat az elengedés folyamata. Az emlékezés hagyományosan valamilyen fizikai tárgyhoz fűződik, például ellátogatunk a temetőbe, templomba, vagy előveszünk egy fotóalbumot, de a digitális térben egy intenzívebb élményről van szó.

Kapcsolódó
Csak idő kérdése, és halottak lephetik el a Facebookot
Az évszázad végére több lesz a halott, mint az élő profil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik