Tech

Soha nem készült ilyen pontos videó az RNS-ről

Getty Images
Getty Images

A Northwestern University kutatói arról készítettek animációt, ahogyan az RNS összehajtogatja magát, hogy beleférjen a sejtek belsejébe, és képes legyen bizonyos funkciókat ellátni – olvasható az Eurekalerten. A videó és a vele járó kutatási eredmények akár abban is segíthetnek, hogy jobb terápiák jöhessenek létre az RNS-t érintő betegségekre, mint a gerinc eredetű izomsorvadásra, vagy akár a koronavírus okozta gyulladásra is.

Az RNS térszerkezetének kialakítása, vagyis maga a hajtogatás elengedhetetlen az élő szervezetek számára. A kutatók most RNS-hajtogató kísérletek adataiból készítették el a videóikat, ezek az első olyan felvételek, amelyek hiteles, valós adatokból gyártódtak. A kutatás során a szakértők azt találták, hogy az RNS néha egészen elképesztő formákba is hajtja magát: néha összecsomózódik például, hogy aztán azonnal kicsomózza magát, és átforduljon a végső struktúrába.

A Molecular Cell tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a korábbi RNS-hajtogatásról szóló videók feltételezésekkel vannak teli, míg ez tényleg aktuális adatokra épül, így a lehető legpontosabb, amit valaha legyártottak. Az egyik új információ a kutatásból például az, hogy az RNS megtanulta kicsomózni saját magát – a szakértők szerint ez azért lehet így, mert az RNS összecsomósodva diszfunkcionális lesz, így az evolúció során meg kellett „tanulnia” kiszabadulni ebből az állapotból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik