Tech

Idén szintet lép a Panasonic csúcstévéje

Január 11-én kezdődött a világ legnagyobb kütyüexpója, a CES, amit a pandémia miatt idén virtuális formában rendeznek meg, és a Panasonic ehhez kapcsolódóan jelentette be az idei csúcstévéjét, a JZ2000 névre hallgató készüléket. Az új modell elődjével még tavaly novemberben foglalkoztunk, és a HZ2000 kapcsán megjegyeztük, hogy bár képminőség tekintetében alig akad párja, de egyéb technikai paramétereket illetően azért bőven akadtak hiányosságai.

Ezeket pótolja a most bejelentett új okostévé, ami végre HDMI 2.1 csatlakozókkal érkezik a boltokba, és ennek köszönhetően adott a 4K/120 fps és az alacsony késleltetés, illetve az olyan technológiák, mint a változtatható frissítési ráta (VRR), a magas képráta (HFR) és a HDMI Power Link. Ezen újítások jelentős része főleg azoknak lesz fontos, akik kifejezetten játékra, főleg a tavaly megjelent PlayStation 5 és Xbox Series X mellé keresnek kijelzőt.

panasonic jz2000
Panasonic

Az OLED panellel szerelt készülék 55, 65 és 77 hüvelykes méretben kerül forgalomba még idén, és a televízió egyik újdonsága, hogy a HCX Pro AI processzor mesterséges intelligencia segítségével képes azonosítani a lejátszott tartalom típusát, és ennek megfelelően automatikusan optimalizálja a képet és a hangot. A chip másodpercenként elemzi a képet, így valós időben azonosítja a lejátszott tartalmat, amit a mesterséges intelligencia összehasonlít korábban megtanult és eltárolt tartalomtípusokkal, és ezek alapján hangolja be a kép- és hangminőséget.

Ami a hangrendszert illeti, a JZ2000 a hagyományos előre sugárzó hangszórók mellett az elődjéből ismert felfelé sugárzó egységeket is megkapta, amiket ezúttal oldalra sugárzó variánsok egészítenek ki, és a Panasonic ígérete szerint a 360° Soundscape Pro névre keresztelt összeállítás képes jól érzékelhetően megszólaltatni a Dolby Atmos formátummal felvértezett tartalmakat. A tévé emellett erőteljes és dinamikus hangzást ígér, masszív basszussal, a rendszer beállítását pedig ezútal is a Technics mérnökei segítették.

A tévé támogatja az összes komolyabb HDR formátumot (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision), és emellett megkapta a Dolby Vision IQ és a HDR10+ Adaptive funkciót is – utóbbiaknak hála a készülék a dinamikus metaadatok mellett a szoba megvilágítását is figyelembe véve jeleníti meg az általunk lejátszott filmeket és sorozatokat. Adott továbbá a Filmmaker Mode, amit a beépített fényérzékelőnek hála szintén a fényviszonyokhoz igazít az Intelligent Sensing funkció.

panasonic jz2000
Panasonic

Fontos továbbá, hogy a Panasonic a csúcstévéje esetében továbbra is ragaszkodik a saját fejlesztésű My Home Screen operációs rendszerhez, és az új készülék már a 6.0-s verzióval kerül forgalomba. A gyártó ígérete szerint ez a változat jelentős fejlesztéseket tartalmaz az elődeihez képest, továbbá a menürendszer is átalakult, hogy a felhazsnálók gyorsan elérhessék a leggyakrabban használt kép- és hangbeállításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik