Tech

Kalifornia zöld utat adott a sofőr nélküli önvezető autóknak

Új szabályozás lépett életbe az Egyesült Államok Kalifornia államában, melynek értelmében áprilistól lehetőség lesz arra, hogy a vállalatok olyan önvezető járműveket teszteljenek az utakon, amikben egyáltalán nincs emberi sofőr. Az önvezető autók tesztelésére korábban is volt lehetőség, de csak abban az esetben, ha egy szakember ott ült a volán mögött, hogy szükség esetén közbeavatkozhasson.

Videón a moszkvai forgalomban suhanó önvezető autó
Jobban teljesít, mint a legtöbb orosz sofőr.

A jogszabályi változást a gépkocsikért felelős szervezet, a DMV (Department of Motor Vehicles) jelentette be, és a kormányügynökség igazgatója, Jean Shiomoto hozzátette, hogy az új szabályozás hatalmas előrelépés az önvezető technológia számára Kaliforniában. A hivatal számára ugyanakkor továbbra is a biztonság az elsődleges szempont, de készen állnak arra, hogy elkezdjék a munkát azokkal a gyártókkal, akik tényleg teljesen önvezető járműveket akarnak tesztelni az állam közútjain.

A DMV még tavaly kezdeményezte a most hatályba lépett változást,

melynek értelmében mostantól engedélyezik olyan önvezető járművek közutakon tesztelését, amik nem rendelkeznek kormánykerékkel, pedálokkal, tükrökkel és emberekkel a volán mögött.

A DMV adatbázisában jelenleg 50 különböző cég legalább 300 eltérő önvezető járművét regisztrálták, és a frissen életbe lépett jogszabály szerint ezek az önvezető gépek leghamarabb április 2-ától gurulhatnak ki a kaliforniai közutakra emberi asszisztencia nélkül – már persze akkor, ha megfelelnek a kormányügynökség által támasztott biztonsági előírásoknak és megkapják a hivatalos engedélyt.

Illusztráció forrása: AFP Photo / Justin Tallis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik