Tech

Visszatért a YouTube-ra a legnépszerűbb magyar csatorna

kerekmese
Kerekmese / YouTube
kerekmese
Kerekmese / YouTube

A megtekintés szempontjából legnézettebnek számító magyar KerekMese YouTube-csatornát üzemeltető házaspár még áprilisban döntött úgy, hogy maguk mögött hagyják a Google videómegosztóját, azon célból, saját lábra álljanak. A havi 10-15 millió megtekintést hozó csatornán az alkotók elérhetetlenné tették a tartalom 99 százalékát, majd a saját készítésű rajzfilmeket a kerekmese.hu oldalon tették elérhetővé.

A PC World szúrta ki, hogy néhány hete a KerekMese visszaköltözött a YouTube-ra: újra elérhető az összes videó, ami privátra lett állítva. A korábbi eredmények persze nem tűntek el, a csatorna több mint egymilliárdos nézettséggel rendelkezik, a legnépszerűbb videó, a Számoló dal (1-től 10-ig)” pedig átlépte a 35 millió megtekintést. A KerekMese teljesítményét jól jelzi, hogy a nézettségi lista második helyén álló Magneoton 754 millió, a Pamkutya csatorna 413 millió, a Videómánia csatorna pedig 336 millió összesített nézettséggel bír.

A tavaszi távozással kapcsolatban Tavaszi László áprilisban azt nyilatkozta, feleségével hosszú ideje gondolkodtak a YouTube elhagyásáról, hogy saját lábra álljanak. Az elhatározáshoz a végső lökést az adta, hogy a Youtube január 1-jén olyan szabályt léptetett életbe, ami kifejezetten rosszul érinti a gyermektartalmakat: nem volt lehetőség hozzászólásokat írni, nem lehetett lájkolni a kikerült videókat, és lejátszási listákra sem lehetett őket feltenni.

A visszatérésben hatalmas szerepet játszhatott, hogy a saját oldalon a videók megtekintése a töredékére zuhant, ami valószínűleg a reklámbevételeknek sem tett jót, illetve a YouTube-on januárhoz képest megváltozott a helyzet: az algoritmus megfelelő reklámokat ajánl ki a gyerektartalmak esetében is, így a tartalomgyártók is jobb helyzetben vanna, mint tavasszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik