Kultúra

Ugass Rebeka, te részeges kopaszkutya – top 20 kutyás dal

A kutyára és a zenére mindig számíthatunk, ezért arra gondoltunk, érdemes összeszedni végre, melyek  a kulturális csúcstermékei két hű barátunk találkozásának. Íme tehát a legjobb magyar nyelvű számok a sírig tartó örök barátság ugató szimbólumáról.

20. Neoton Família: Donka-dal

Jó kérdés, hogy mi vezethette arra Csepregi Éváékat, hogy egy egész kutyás konceptlemezt a piacra dobjanak, de ez valamiért megtörtént. Nehezen hiszem el, hogy a Donka-dal nem úgy született, hogy valami érzékeket felfokozó kábítószer hatása alatt dalmatákkal került közeli kapcsolatba a komplett Neoton Família. „Fekete pöttyös fehér bunda, Simogatni jó!” – józan ember nem kiált így fel, miközben harsányan szól valahol a távolban egy fröccsöntött műanyag szinti. (KA)

19. Edda: Vadkutya

A szegény ember Nagyvárosi farkasát még a nyolcvanas évek elején kezdte játszani koncertjein a klasszikus felállású Edda, a harmadik lemezre került volna fel, ám több más dallal egyetemben visszadobta a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, mert rendszerellenesnek találták a szövegét. 1988-ban aztán felkerült a betiltott a számokat felvonultató Pataky-Slamovits albumra, elhúzva a mézesmadzagot a fanatikus ősrajongók előtt, akik sosem tették túl magukat a bakancsos Edda feloszlásán. Szó ami szó, a Pataky Attila által reinkarnált későbbi zenekarok sosem érték az eredeti színvonalát, a zseniális Slamovits István pedig szinte nyom nélkül tűnt el a zenei életből. A két kopasz rocker együtt azonban nagy dolgokra volt képes, ebből pedig a Vadkutyában is megcsillan valami, még ha egyébként nem is tartozik a páros legjobban sikerült gyermekei közé. (BG)

18. Első Emelet: Kutyavilág

Azt imádom a magyar újhullámban, hogy olyan fene nagy jókedvvel szólnak a komolyabb szövegű számok is, hogy azon kapom magam, olyasmiket dúdolgatok magamban, mint például: „A kiskutya nem eszi meg a nagyot, De a nagy zabál, hiába jóllakott.” A Kutyavilág azért messze nem egy Csakazértis szerelem, de ha majd lesz egyszer egy „Az Első Emelet legjobb B-oldalas számai” listánk, akkor ott is fel fogom szavazni. (KA)

17. KerekMese: Kutya dal

Ha létezik Orbán Viktornál is megosztóbb dolog ma az országban, akkor az nem lehet más, mint a legnépszerűbb  magyar Youtube-csatorna, a KerekMese. Ez a megosztottság egyértelműen generációs eredetű: a dislike-ok száma és személyes beszámolók alapján rengeteg szülőt kínozni lehet a Kerekiben élő házaspár munkásságával, a gyerekekre viszont rendszerint olyan delejes hatással vannak a videók, hogy lángvágóval sem lehet levakarni őket a képernyőről. És ha megnézzük például a Kutya dalt, ez teljesen érthető is: benne van szinte minden, amit a kutyákról egy gyereknek tudni érdemes, a sajátos animációról pedig még felnőttként sem könnyű levenni a szemünket. (BG)

16. Halász Judit: Jön a kutya

Halász Judit nagyságát mutatja, hogy bár a Jön a kutya alighanem nem férne be a legjobb negyven száma közé, így is van olyan erős, hogy simán befutott a kutyás listánk 17. helyére. Nemes Nagy Ágnes szösszenetét Móricz Mihály zenésítette meg, a „jön-jön-sam-pusz-a-fe-ke-te-kram-pusz” mantrázása pedig egészen rövid idő alatt képes hipnotikus hatást kifejteni. (BG)

15. Metro: Bell, a részeges kutya

Ha egy lépésben kellene bizonyítanom, hogy 50 éve sokkal jobb volt a popzene, mint manapság, akkor ezzel a számmal mattolnék. Mindenki tegye a szívére a kezét: még száz szám szexről és a pénzről, vagy egyetlen egy dal egy alkoholista kutyáról? Aki az első opciót választaná, az nézesse meg magát szakembernél. A többieknek pedig itt van Bell, a rumfüggő kutya, Sztevanovity Dusán és Schöck Ottó agyának legviccesebb mélységeiből. (KA)

14. Ambrus Kyri: A kutyának se kell

Ambrus Kyri 1970-es slágerében van minden, mint egy lakossági kutyakiállításon: a történet egy előrelátó férjjel kezdődik, majd egyik a pillanatról a másikra átnyergelünk a kutyatartás viszontagságaira, aztán előkerül egy tiroli barát, aki éppen egy magyar kiskutyára vágyik. „Talpra barna terrier! Micsoda karrier, Tirolba visznek el” – énekli a most 74 éves, visszavonultan élő művésznő, és már éppen kezdenénk haragudni rá a lelketlenségéért, amikor a blöki egy éjszaka sárosan, de farkcsóválva-boldogan hazatér Nyugatról. Az amúgy is fordulatos dal a kutyaugatást imitáló refrénben (?) teljesedik ki, ami a szám végén ráadásul heveny jódlizásba torkollik. (BG)

Ambrus Kyri: Énekesnőként másodrendűnek számítottunk
A most 73 énekesnő is felkerült az Ace kiadó magyar énekesnős válogatására, az életútjáról kérdeztük.

13. Somló Tamás: Lányok és kutyák

Somló Tamás első szólólemezére Laár András írta ezt a méltatlanul feledésbe merült dalt a férfiember potenciális társairól. A cím lényegre tör, a szöveg valóban lányokról és kutyákról, valamint a tőlük remélhető hűségről szól, és bár a sírig tartó örök barátság ugató szimbóluma büdös egy kicsit, nem kérdés, hogy ki jön ki győztesen az összehasonlításból. (BG)

12. Essemm: Kóbor kutyák

Fogalmam sem volt két héttel ezelőttig, hogy létezik állatvédő magyar rap, pedig ezen a számon kívül is van még erre példa. A Szurkolók az állatkínzás ellen csoport hivatalos himnuszának is elkönyvelhető számban a szurkolók refrénszerű álé-álézása a kedvencem, és a pozitív üzenet miatt a helyenként kicsit esetlen szöveg, és a nem formabontóan izgalmas zenei alap sem zavar annyira, mint egyébként zavarna. (KA)

11. Moby Dick: Ugass kutya

Meglepő, hogy a magyar rockszíntér milyen kevés kutyás számot termelt ki. Oké, van egy Akelánk, meg Nagyvárosi farkasunk, de a kutya hiánycikk. A Moby Dick is csak átvitt értelemben kutyázik, de úgy éreztük, bűn lenne kihagyni ezt a vérbő proletárindulót. A klasszikus nyolcvanas évekbeli metál legszebb időszakát idéző szám nálam angol szöveggel simán ráférne az első Metallica-lemezre, pedig az egy szentség. (KA)

10. Uhrin Benedek: Rebeka

Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor Benedek bácsit először láttam a tévében: arra, ahogy először teljesen sokkolt a Rebeka, aztán a döbbenet átadta a helyét egy nagy mosolynak, ami azóta is letörölhetetlen, ahányszor csak meghallom ezt a számot. Mindig lecsesztem azokat, akik nevettek Uhrin Benedeken, és nem vele örültek későn jött karrierjének, ami az egyik legfaszább dolog szerintem: Hajrá, nyugdíjas popsztárok! A fejét rángatva ugató nő a videóban pedig olyan hungarikum, akinek a Nemzeti Értékpiramis legfelső szintjén lenne a helye. (KA)

9. Pap Rita: Csovi Csovi Jasper

Ha egy februári reggelen nem jut eszembe fogmosás közben a Csovi Csovi Jasper, akkor ez a lista most nem létezne. A szüleim gyerekkorát valószínűleg már tönkretette ez az együgyű, mégis ellenállhatatlan dal, vagyis az, ahogy öcsémmel fejhangon üvöltöttük. Én pedig lassan egy hónapja keserítem meg vele a barátnőm és a kutyám életét, vagyis azzal, ahogy már sokkal mélyebb hangon üvöltöm. Mindenkitől elnézést kérek, de akkor is mindörökké CSOVI CSOVI!!! (KA)

8. KFT: Ugatnak a kutyák

Az KFT első, Macska az úton című lemeze új színt hozott a magyar popzenébe, formabontó zenei megoldásaival és a mindennapokra ironikusan reflektáló, bizarrba hajló szövegvilágával máig ez az együttes legeredetibb albuma. A címadó szám dalpárja az Ugatnak a kutyák, akikben a kiterített Mirci cicával szemben túlontúl is buzog az agilitás. Azt sem tudják, miről van szó, de ugatnak, ha kell, ha nem, túlzásba vitt kötelességből ugyanúgy, mint ha megérzik, hogy tizenöt deka parizer van nálunk, ami alighanem a legvalószínűtlenebb élelmiszeripari termék, ami valaha belekerült egy popdalba. (BG)

7. 100 Folk Celsius: A kutyám meg én

Évtizedek jönnek-mennek, a többször átalakuló 100 Folk Celsius pedig közben különösebb felhajtás nélkül megjelentetett 31 lemezt, így kevés olyan gyerekeket érdeklő téma van, amihez nem lehet találni egy számot a legismertebb magyar countryzenekartól. Kutyás dalból is van nekik legalább három, hozzánk ezek közül a Kutyám meg én áll a legközelebb, a refrénje ugyanis tökéletesen visszaadja azt a napsütéses harmóniát, amit az ember csak a kutyájával az oldalán érezhet egy domb tetején üldögélve. (BG)

Tíz dalban a 100 Folk Celsius
Nem is gondolnánk, hány 100 Folk Celsius-dal vált országosan ismertté, és nem is csak a gyerekek körében.

6. Bobafett: Nem van takarékon a Kotorék Szeretet 1.

„Én egyetlen egy napot nem leszek külön Jancsitól soha, ez a legfontosabb” – mondta a 444 videójában Bobafett, a szabolcsi tájszólású, világvándor rapper, aki nemcsak él-hal a tacskójáért, de már két monumentális művet is alkotott Jancsikáról és közös kalandjaikról, sőt mint a második számból kiderül, már nem is akar megállni a trilógiánál, inkább egy Dallas-hosszúságú sorozatban gondolkodik. Nehezen választottunk a két rész közül, de végül a Nem van takarékon a Kotorék Szeretet nyitódarabját válogattuk be, melyben megismerhetjük Jancsika elődjét, Lencsit, aki vágyat ébresztett Bobafettben egy kotorékeb társasága iránt, Jancsi traumatikus előéletét, megindító találkozásukat Cibakházán, és még csak ekkor kezdődik csodálatos új, közös életük. „Reggel innen tovább állunk elmegyünk Pestre, metró úgy sem szállította még a kis tested” – hogy csak egy példát említsünk, bár voltaképpen hülyeség bármit is kiemelni a történetfolyamból, amely olyan bőséggel árad kilenc és fél percen át, mint a velős csonttal beindított kutyanyál. Egy biztos, ennyi szeretettel és emberséggel még sosem meséltek kutyáról egy rapszámban. (BG)

5. Gryllus Vilmos: Kutyát kérek!

Az Égből pottyant mesék miatt egy generáció gyerekkorát meghatározó Gryllus Vilmos nemcsak mások verseit zenésítette meg, hanem maga is írt mondókákat, és aztán azokhoz dallamot. Ez a kedves gyerekdal nem szól másról, mint hogy egy kisfiú elmondja, hogy milyen kiskutyát szeretne. És néha – például ebben az esetben – ez pont elég egy olyan dalhoz, ami aztán napokig betapad a dobhártya alá. (KA)

4. Atlasz: A kutya

„Éjszaka elszökött, s reggelre visszajött / Tudom jól, mit csinált: Felcsípett egy-két kutya babát”. Ilyesmiket csinált Magyarország legalulértékeltebb beatzenekarának „szép nagy blökije”. A harapós, rossz kutyáról szóló, kicsit soulba hajló szám annyira vidám, hogy szinte kedvem lenne visszautazni csak emiatt a Kádár-korba, pedig egyébként azt a hátam közepére se kívánom. (KA)

3. Hobo Blues Band: Kopaszkutya

A Szomjas György azonos című, 1981-es filmjéhez készült dal csak 1993-ban jelenhetett meg, de nem csak hogy ez a 12 év nem fogott rajta, a dörömbölős riffekbe ágyazott, külvárosi életfilozófia valószínűleg az idők végezetéig érvényes marad. A „Le kell menni kutyába, légy a kutyák királya!” intelem a csöves kultúra legerősebb jelmondata, noha Hobo többször megvallotta, hogy jó ideig eléggé idegesítette a Kopaszkutya által rájuk húzott bunkó proli imidzs. Ez azonban legyen az ő problémája, mi pedig csodálkozzunk rá újra a fiatal Földes László filmben látott, impulzív előadására, és hogy mekkora (blűz)király volt már akkor is Deák Bill Gyula. Nincs szebb, mint egy kopasz agár! (BG)

2. Koltai Zoltán: Gyere Bodri kutyám

Seress Rezső népszerű dalát nagyon sokan elénekelték, de Koltai Zoltán előadása kiütéssel nyert nálunk ennek a zavarbaejtő – nos, nevezzük így – klipnek köszönhetően. A két világháború közötti időszak népszerű nótaénekese, László Imre egyébként szerintem sokkal szebben énekli a Gyere Bodrit, a hegedűk is szomorúbban sírnak ebben a verzióban. De Koltai Zoltán tengermély hangjával, fürtjeivel, öltönyével és csaholó pulijával egyetlen más énekes sem veheti fel a versenyt. (KA)

1. Bontovics Kati: Csibész

A közös kutya című 1983-as ifjúsági film nem idealizálja túl a Kádár-korszak gyerekeknek nyújtott szórakozási lehetőségeit, a panelrengetegben sínylődő iskolások azonban egyszer csak rábukkannak egy aknába esett kiskutyára, aki bearanyozza az életüket, és igazi szövetséggé kovácsolja őket. Ez persze egy idő után repedezni kezd, sose felejtem el a gyerekkori megrázkódtatást, amit az a jelentet okozott, melyben a későbbi főszerkesztőm, Nádori Péter által megformált Réti Ricsi lelógatja tetőről Csibészt, és azzal fenyegetőzik, hogy szétloccsantja a betonon az ártatlan jószágot. Ám ennél is mélyebbre fészkelte magát az agyamban Novák János zenéje, a Bontovics Kati által énekelt, életvidám betétdal, körülbelül harminc éve hallhattam utoljára, mégis is kristálytisztán fel tudtam idézni szinte minden taktusát, amikor nekiálltunk ennek a listának. Mondjuk ki: a Csibésznél jobb kutyás dal nincs és nem is lesz soha a zenetörténetben. (BG)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik