Tech

Súlyos dolgokkal vádolja a Google-t a cégtől távozó MI-kutató

AFP
AFP

Távozik a Google egyik vezető mesterségesintelligencia-kutatója, Timnit Gebru. A keresőcég MI-etikával foglalkozó csapatában dolgozó szakértő elmondása szerint egy kollégáknak címzett levelével húzta ki a gyufát a vezetőségnél, amiben élesen kritizálta a cég diverzitáshoz való hozzáállását. A színes bőrű szakértő hangot adott véleményének is, miszerint a vezetőség elfogultabban viselkedett vele szemben, és szigorúbban ellenőrizte a munkáját, az ennek nyomán kialakuló konfliktusok vezettek a kirúgásáig. A Twitteren közzétett bejegyzése szerint az eset annak példája, hogy kiváltságos fehér férfiak próbálják ellehetetleníteni a marginalizálódott csoportok marginalizálódott csoportokról szóló kutatásait, méghozzá indoklás és párbeszéd nélkül.

A Brain Women and Allies levelezőlistára küldött e-mailben arról írt, hogy a vezetők egy tanulmányának a visszavonására utasították, és arról nem kívántak párbeszédet indítani vele. Gebru válaszként közölte, hogy csak bizonyos feltételek mellett folytatja a munkát a cégnél, máskülönben benyújtja felmondását.

A Google mesterséges intelligencia részlegének feje, Jeff Dean is nyilatkozott a Reutersnek az üggyel kapcsolatban, aki szerint Gebru önként távozott, nem ők rúgták ki. Továbbá Gebru arra kérte a vezetőséget, hogy adják ki a tanulmányát értékelő dolgozók nevét, de ők ennek nem tettek eleget. Dean később körlevélben tudatta a cég munkatársaival, hogy Gebru a társaival késve adta le a kutatást, ezért nem volt elég idő a megfelelő kiértékelésre. Egy gyors vizsgálat során arra jutottak, hogy az elkészült munka egyébként sem felel meg a cég követelményeinek, ezért azt visszadobták.

Gebru mellett a Google több mint 150 munkatársa állt ki egy online petícióval, akik azt követelik, hogy a cég mutasson nagyobb elköteleződést a tudományos élet szabadságának irányában, és indokolják meg, miért akarták cenzúrázni a problémásnak minősített tanulmányt, ami többek közt azt is boncolgatta, hogy a technológiai cégeknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az emberi kézírást és beszédet utánzó mesterségesintelligencia-rendszerek ne erősítsék tovább a nemi sztereotípiákat és ne használjanak offenzív nyelvezetet.

Gebru főleg az algoritmusok elfogultságával és arcelemzéses technológiákkal kapcsolatos kutatásairól vált elismertté a szakmában. 2018-ban társszerzője volt annak a tanulmánynak, amely szerint az algoritmusok nagyobb eséllyel hibáznak, ha színes bőrű személyeket kell azonosítani, ami annak eredménye, hogy a gépi tanulásos szoftvereket főként fehér személyekről készült fotókat tartalmazó adatbázisokkal edzik. A szakértő társalapítója a Black in AI nonprofit szervezetnek is, amelynek célkitűzése a színes bőrű emberek képviselete a mesterségesintelligencia-kutatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik