Tech

Így fertőtlenítheti a mobilját anélkül, hogy kárt tenne benne

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A járvány idején előtérbe került, de általánosságban is fontos, hogy a szinte állandóan használatban lévő mobilunk baktériumok és vírusok melegágya. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a telefon rendszeres tisztítását is vegyük fel a mindennapi rutinok közé. A jó hír, hogy ez nem bonyolult művelet és nem tart tovább pár percnél. A Doro telefongyártó egy pár lépéses útmutatót is kiadott, mire érdemes figyelnünk a művelet elvégzése közben. Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Tisztítás előtt mindig kapcsoljuk ki a telefont, és húzzuk ki az összes kábelt!
  • Keressünk gyengéd, mégis hatékony megoldást a fertőtlenítéshez. Például: kifejezetten erre a célra gyártott fertőtlenítő törlőkendőt, vagy univerzális tisztító spray-t viracid hatással, illetve antibakteriális képernyőtisztító spray-t. Mindig ellenőrizzük, hogy az adott permet valóban használható-e telefontisztításra és a spray-t kizárólag egy mikroszálas törlőkendőre fújjuk és ne közvetlenül a telefonra.
  • Ha a telefonunkat tokkal védjük, ne felejtsük el azt sem fertőtleníteni!
  • A kisebb bemeneteknél használjunk fertőtlenítővel nedvesített fülpiszkálót, vagy fogpiszkálót, amelyekkel a kisebb szöszöket, piszkokat eltávolíthatjuk, és egyben tisztítjuk is!
  • Érdemes lehet beruházni egy univerzális sterilizáló dobozba, amely az UV-C LED technológiát alkalmazva pár perc alatt megöli a baktériumok, szennyeződések 99,99 százalékát. Bármilyen tárggyal biztonságosan használható, így telefonnal is.
  • Próbáljuk újragondolni telefonhasználati szokásainkat is! Sokszor visszük a fürdőszobába, mellékhelyiségbe magunkkal a telefont, de a szakértők szerint ez nem jó ötlet. Számos baktériumnak tesszük ki így a mobilt, amelyek alapesetben nem jutnának a felületére. Ha mégis ragaszkodunk szokásainkhoz, legalább töröljük le utána a telefont.

A Doro felhívja még rá a figyelmet, hogy semmiképpen ne használjunk kézfertőtlenítőt, ablaktisztítót, konyhai tisztítószert, sminklemosót a feladatra, mert ezek a szerek összetételük miatt könnyen károsíthatják a védőréteget. Ne permetezzünk semmilyen tisztítószert közvetlenül a telefonra, mikroszálas kendőre fújjuk az ajánlott szereket és azzal töröljük át a mobilt. Felejtsük el a telefont súroló anyagokat, és még akkor se tartsuk közvetlenül víz alá a készüléket, ha elvileg vízálló.

Kapcsolódó
Koronavírus: fertőtlenítse a mobilját is, mutatjuk, hogyan!
A gyakori kézmosás mellett néha fertőtlenítsük le a mobiltelefont is.

(Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik