Tech

Felére csökken az Apple-adó, de nem mindenkinek

Vélhetően a rá nehezedő nyomás eredményeként az Apple bejelentette, hogy csökkenti az App Store-ban a digitális termékek és javak után megfizetendő jutalék mértékét az alkalmazásfejlesztők számára, amit iparágon belül a kritikusok sokan Apple-adónak csúfolnak. Az elmúlt hónapok során több iparági szereplő is élesen kritizálta az Apple-t, hogy 30 százalékos jutalékkal nem csak hogy saját zsebét duzzasztja, de egyben torzítja is a versenyt.

Az alkalmazásbolton keresztül bevételt szerző fejlesztőknek így több pénz marad a zsebükben, ám nem mindenkinek, mivel a mérséklés csak a kicsi stúdiókra vonatkozik, akiknek évente kevesebb, mint egymillió dollár az összesített árbevételük. Számukra 15 százalékban határozták meg a jutalékot, az eddigi 30 százalék helyett. Így pont azok a nagy cégek – például a Spotify, a Deezer, az Epic Games – nem számíthatnak kedvezményre, akik eddig a legélesebben bírálták az Apple rendszerét. A „kedvezménnyel” jövő év január elsejétől lehet élni, de nem automatikusan lép érvénybe. A stúdióknak és fejlesztőknek jelentkezniük kell az App Store Small Business Programba, majd az Apple elbírálja, hogy megfelelnek-e a feltételeknek.

Az Apple arról még nem beszélt, hogy a jutalék-elszámolási rendszer módosítása hogyan fogja befolyásolni a cég bevételét, és hogy pontosan hány alkalmazásfejlesztőt érinthet a kedvezményrendszer.

Háború robbant ki az Apple és a Fortnite készítői közt
Az Epic Gamesnek nem tetszik az Apple rendszere, velős választ adtak rá.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik